Екс-заступник луцького міського голови та кандидат в нардепи від міста Луцька Юрій Моклиця вважає, що серед українців потрібно культивувати ненависть до росіян. Про це він заявив в ефірі 12 каналу.

Читайте також:

Подібні заяви підпадають під дію Кримінальногои кодексу України і відповідні заяви уже надійшли в Нацполіцію та СБУ. Щодо даного інциденту поліція внесла дані до ЄРДР та розпочала досудове розслідування, повідомляє ІА Волинські новини.

"Це насправді не просто так. Я це сприймаю як кампанію, спрямовану на те, щоб стерти грань відчуття того, хто є ворог. Я мав дискусію на цю тему з людьми творчими, які кажуть що театр і культура поза політикою. Але так як воно буде поза політикою, ми за рік-два забудемо з ким воюємо, хто наш ворог. І ось, будь ласка. Вибори президентські… Тому я думаю, що це не випадково. І з цим треба боротись.Треба в буквальному сенсі культивувати ненависть до росіян, бо це вороги наші", – заявив Моклиця.

Згодом відеозапис передачі на 12 каналі видалили зі свого каналу Youtube, проте в мережі є копії запису згаданого ефіру.

Читайте також:

Такі різкі слова політика, колишнього заступника Луцького міського голови, який прагне отримати посаду нардепа від обласного центру, обурили представників громадськості міста та політиків. Зокрема, народний депутат, волинянин Юрій Савчук подав депутатське звернення на ім’я начальника головного управління Нацполіції у Волинській області Петра Шпиги з проханням внести до Єдиного реєстру досудових розслідування відомості про злочин, вчинений Юрієм Моклицею за ч.1 ст. 161 ККУ.

"Вважаю, що такі висловлювання є неприпустимими у цивілізованому і демократичному суспільстві. Такі дії Юрія Моклиці є умисними. Їхньою метою є значне посилення серед певних груп населення настроїв неприязні, почуття сильної ворожнечі та огиди до іншої нації, пропаганда ненависті та наслідків, пов’язаних з цим", – йдеться в зверненні нардепа.

Крім того, подібна заява щодо слів Юрія Моклиці надійшло і в СБУ від лучанина Іллі Токаренка.

"Цілком очевидно, що таким словам не місце в публічному просторі. Такі слова спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, ненависті та були озвучені навмисно задля підняття свого політичного рейтингу і з метою створення настроїв, пропаганди неприязні, почуттів сильної ворожнечі та огиди до іншої нації. Зазначені висловлювання Юрія Моклиці містять ознаки кримінально караного діяння", – йдеться у заяві про вчинення кримінального правопорушення, яку подав в СБУ Ілля Токаренко.

За даним фактом поліція внесла дані в ЄРДР за статтею 161 ККУ, частина 1.

Зауважимо, стаття 161 Кримінального кодексу України передбачає доволі суворе покарання за розпалювання міжнаціональної та міжетнічної ворожнечі. Такі дії караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

А якщо вони були вчинені організованою групою осіб або спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook