Деякі люди, отримавши позитивний результат на COVID-19, приміром, під час подорожі, не мають жодних симптомів. Тож виникає запитання: чи можуть помилятися тести на коронавірус? Лікар-епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк пояснила ТСН.ua нюанси тестування.

Читайте також: На Волині за добу померло четверо людей з коронавірусом (статистика по районах)

"Дуже важливо розуміти, про які тести ми говоримо. Якщо говоримо про швидкі тести, ми можемо мати велику похибку, будуть як хибнопозитивні тести, так і хибнонегативні. На сьогодні швидкі тести не використовуються для діагностики, вони можуть бути тільки методом скринінгу. А після них потрібно підтвердження методом ІФА або ПЛР", – зазначила лікар.

Сояк також розказала, наскільки точним є ПЛР-метод і чи має він похибки.

"Що ж до ПЛР-методу, то на сьогодні він має дуже переконливий вплив: якщо є негативний ПЛР, то немає захворювання. І тут теж потрібно розуміти, що 25% у ПЛР-методі є хибнонегативних тестів. Це означає, що 25% з обстежуваних, які отримали негативний результат, все одно можуть бути носіями вірусу. Це просто похибки самого методу. Це потрібно розуміти. Але, якщо ми отримуємо позитивний результат ПЛР, це майже 100% наявність вірусу. Виходить, що хибнонегативних тестів у ПЛР-методі більше, ніж хибнопозитивних. Тому, якщо ми отримуємо позитивний аналіз ПЛП, це на 99-100% означає, що ми хворі", – резюмувала епідеміолог.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook