Вразливість людини до тих чи інших інфекцій обумовлена станом її місцевого імунітету. Дуже часто можна почути, що новим коронавірусом COVID-19 інфікуються не всі, хто з ним зіштовхується. Приміром, в одній родині хворіє один батько, тоді як дружина та діти не мають жодних симптомів.

Читайте також: В Україні продовжує зростати кількість інфікованих COVID-19 (нові дані)

З чим це пов'язано – розповів відомий український лікар Євген Комаровський на своєму Youtube-каналі.

"Є поняття неспецифічного імунітету. Тобто – це захисні ворота навколо нашого організму, так званий місцевий імунітет. Вірус потрапляє на захисні оболонки, і там працюють певні захисні сили. Там виробляється слиз, який включає в себе лізоцим, інтерферон, певні речовини, які вбивають ці віруси прямо на місці, не даючи їм проникнути всередину організму", – каже лікар.

За словами Євгена Комаровського, цього місцевого імунітету людині вистачає, аби нейтралізувати більшість інфекцій.

"Коли ж місцевий неспецифічний імунітет не спрацював, тоді починає діяти специфічний імунітет, так звані антитіла. Починають вироблятися секреторні тіла, антитіла у слизу. Антитіла – не універсальні. Проти коронавірусу – свої, проти грипу – свої, проти бактерій – свої", – каже лікар.

Читайте також: Коронавірус не відступає: де на Волині виявили нові випадки інфікування

Ці антитіла можуть міститися у слизу, чи в крові. А потім лікарі їх досліджують за допомогою тестів. 

"Приміром, до дитини на слизові оболонки потрапив коронавірус, і вона його "задавила" без вироблення специфічних антитіл, просто своїм місцевим імунітетом. Тому у неї нічого не виявлять. Або коли неспецифічний імунітет не спрацював, але дитині вистачило секреторних антитіл (тих, що в крові не знадобилося) – ось у неї виявлять антитіла, хоча симптомів так і не було", – зазначив Комаровський і додав, що кількість вірусу, яка потрапить до організму і стан місцевого імунітету визначають вірогідність зараження COVID-19.

За словами лікаря, слизові оболонки завжди повинні бути вологими, тому що це убиває вірус, якщо ж вони сухі, то це – фактично осередок для розмноження інфекції.

"Тому потрібно багато пити, дихати чистим прохолодним повітрям, стежити за його вологістю. Тому що будь-яке опалення, кондиціювання висушують повітря. Норма вологості 40-60%", – радить Євген Комаровський. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook