Герпес – це вірус, який вражає клітину людини, "вбудовуючись" в її генетичний апарат. Герпес-віруси поширені на Землі дуже широко і легко передаються від людини до людини. Первинна поява герпесу в організмі у людей з міцним імунітетом протікає невиражено, лише у 10-20% хворих виникають різні клінічні прояви. Однак у деяких категорій хворих вірус простого герпесу може викликати серйозні ускладнення.

Читайте також: Споживання фруктових соків може призвести до смерті

Про це повідомляє Medportal.

Вірус герпесу особливо небезпечний для:

− новонароджених і немовлят;
− хворих на рак;
− хворих після хіміотерапії та прийому препаратів, що пригнічують імунітет;
− хворих на СНІД.

Медики виділяють наступні клінічні форми вірусу герпесу:

− герпетичні ураження шкіри (локалізовані і поширені)
−герпетичні ураження порожнини рота;
− ГРЗ;
−оперізуючий лишай;
− вітряна віспа;
−генітальний герпес
− герпетичне ураження очей (поверхневе і глибоке);
− енцефаліти і менінгоенцефаліти (запалення мозку і мозкових оболонок);
− вісцеральні форми (гепатит, пневмонія);
− генералізований герпес новонароджених і т.д.

Місцеві герпетичні ураження шкіри є найбільш частими, вони зазвичай супроводжують будь-яке інше захворювання (ГРЗ, малярія, менінгококова інфекція та ін.). Віруси герпесу обумовлюють 5-7% всіх ГРЗ.

Генітальний герпес, що передається статевим шляхом, може протікати у вигляді ураження шийки матки, герпетичних уражень зовнішніх статевих органів. Ця форма може спровокувати виникнення раку шийки матки, а при зараженні під час вагітності становить небезпеку для плода (може виникнути важкий генералізований герпес новонароджених).

Герпетичне ураження очей частіше протікає у вигляді поверхневих і глибоких уражень рогівки ока.

Важко протікають герпетичні енцефаліти, вони нерідко закінчуються летально. Вісцеральні форми герпесу зазвичай виникають на тлі потужного лікування різними імунодепресантами, а також у хворих на СНІД, частіше проявляються у вигляді гепатиту, пневмонії, енцефаліту.

Генералізований герпес новонароджених протікає з енцефалітом, ураженням шкіри і внутрішніх органів, без лікування противірусними препаратами зазвичай закінчується летально. Інфікування дитини може відбуватися під час пологів, при проходженні її родовими шляхами жінки, яка має висипання в області шийки матки і піхви, але іноді – і при безсимптомному перебігу захворювання. Порушуючи нормальне статеве життя хворих, вірус нерідко викликає нервові розлади.

Читайте також: Яку небезпеку приховує літнє взуття

Вірус простого герпесу може з’явиться передумовою розвитку патології вагітності та пологів: викиднів, внутрішньоутробної загибелі плоду. Він займає друге місце після краснухи по здатності до формування вад розвитку у плода.

Герпес провокує рак

Провідні вітчизняні та зарубіжні фахівці зійшлися на думці, що генітальний герпес, який викликає вірус простого герпесу II типу являє собою значну загрозу для здоров’я людини: англійські вчені довели, що герпес може виступати в якості ініціюючого фактора при раку шийки матки та раку простати.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook