Україна не має статусу розробника кандидата вакцини проти коронавірусу (COVID-19). Однак наша країна готова закупити препарат, як тільки він з'явиться в світі та почати робити щеплення.

Читайте також: В офісі Зеленського – спалах коронавірусу, – ЗМІ

Про це в ефірі "Громадського радіо", розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко. При цьому в нашій країні ведеться робота зі створення унікальної вакцини.

атеріали з'являться в експортному центрі МОЗ, оскільки зараз це авторське право виробників", – сказав він.

За його словами, зараз в Україні шукають підприємство, де можна почати виробництво препарату. Також ведуться переговори з організаціями, чиї кандидати вакцини перебувають на третій стадії клінічних випробувань.

"Йдеться про передачу технологій, щоб в Україні почали виробляти вакцину на власних фармацевтичних підприємствах – такі в Україні існують і готові почати виробництво", – повідомив Ляшко.

Читайте також: У МОЗ назвали регіони, де не встигають перевіряти тести на коронавірус

З його слів, Україна перебуває в списку країн, яка готова закупити вакцину. Наразі розглядаються два препарати – AstraZeneca і Novovaks.

"COVAX – механізм глобального доступу до вакцин від COVID-19, поки ми перебуваємо в списку з 92-х країн, які можуть отримати вакцину безкоштовно або за спеціальною ціною. За останніми даними, це від 1 до 2 доларів за препарат – тобто потрібен 1 млрд гривень, щоб закупити препарат для 8 млн українців. Ці кошти вже передбачені в бюджеті", – зазначив Ляшко.

Він підкреслив, що перші препарати можуть з'явитися в Україні вже в лютому 2021 року, але вакцинація розпочнеться пізніше. Ляшко наголосив, що щеплення потрібно зробити до жовтня 2021 року, поки не почався сезонний ріст захворювань, таких як грип.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook