У липні жителі Землі зможуть спостерігати мінімум п’ять зорепадів, найпотужніший з яких – зорепад Дельта Аквариди. Почнеться це чарівне дійство вже в суботу, 7 липня.

Читайте також: Неймовірний зорепад вразить українців цього літа

Перший зорепад пройде з 7 по 13 липня, пише на politeka.

Пік метеорного потоку Пегасиди очікується 9 липня ближче до другої половині ночі, орієнтуючись на захід (сузір’я Пегаса). Особливість цього потоку в тому, що падіння метеорів відбувається рідко (не більше трьох на годину), однак вони дуже яскраві і швидкі. Тому метеорний потік Пегасиди залишає в нічному небі характерні смуги.

Активність метеорного потоку Фенициди триватиме з 9 по 17 липня. Найпотужнішим зорепад буде 14 липня. Саме тоді, в першій половині ночі, найбільша кількість падаючих зірок можна буде побачити в сузір’ї Фенікса. Цей потік був відкритий в 1956 році, з тих пір вчені могли спостерігати його активність лише в 2017 році. Тобто, зорепад повернувся через 58 років затишшя. У цьому році жителі Землі зможуть побачити зорепад Фенициди знову.

Спостерігати за метеорних потоком Південні Писциди ми зможемо, починаючи з 16 липня до 13 серпня. Вночі 28 липня у сузір’ї Південних Риб зорепад досягне своєї критичної точки. Метеори цього потоку досить повільні і мають білий колір.

Метеорний потік Альфа-Козерога почався ще 3 липня і зараз якраз набирає обертів. Триватиме метеорний потік до 16 серпня, а своєї пікової точки досягне вночі 30 червня в названому сузір’ї.

Читайте також: Українці побачать найдовше у ХХІ столітті місячне затемнення

Перераховані зорепади не є потужними, тобто, спостерігаючи за ними неозброєним оком, жителі планети зможуть побачити падіння не більше 1-5 метеорів на годину.

Справжній метеоритний дощ, чекає нас з 12 липня. Аж до 23 серпня триватиме метеорний потік Дельта Аквариди. Його пік співпаде з піком метеорного потоку Альфа Козерога — 30 липня. Але спостерігати за ним можна буде у південній стороні неба, поблизу сузір’я Водолія, в першій половині ночі.

Дельта Аквариди порівняно з іншими метеорними потоками є досить потужним зорепадом — частота падіння метеорів становить до 20 на годину. Метеорний потік Дельта Аквариди — найбільш інтенсивний потік південного неба. Незважаючи на інтенсивність метеорного потоку, самі метеори Дельта Аквариди досить слабкі, тому спостерігати за ними краще всього в кінці липня, коли зорепад досягне свого піку, а також — при максимально темному небі, бажано в відсутність повного Місяця.

На жаль, найкраще зорепад Дельта Аквариди буде видно в Південній півкулі і південних широтах Північного півкулі. Однак українці також зможуть спостерігати за цим явищем, хоча і побачать його не в повній красі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter