Прагнучи дізнатися, як материнство впливає на жінку на клітинному рівні, вчені з Університету Джорджа Мейсона у Вірджинії вивчали теломери – кінцеві ділянки хромосом, які виконують захисну функцію.

Читайте також: Вчені назвали небезпечні наслідки депресії

У міру того як людина старіє, теломери стають коротшими. Отже, довжина теломер безпосередньо пов’язана зі здоров’ям і тривалістю життя людини, повідомляє Med2.

Віргінські вчені проаналізували теломери близько 2 тисяч американок у віці від 20 до 44 років. Довжина теломер жінок, які народжували виявилася такою ж, як у бездітних жінок старших на 11 років.

“Ми були здивовані, отримавши настільки вражаючий результат, – сказала дослідник Анна Поллак. – Ми виявили, що у жінок з 5 і більше дітьми теломери набагато коротші в порівнянні з бездітними американками і трохи коротші в порівнянні з мамами 1, 2 або 3 дітей” .

За словами вчених, теломери жінок, які народжували коротшали сильніше, ніж навіть у тих, хто палить, або страждає на ожиріння.

Однак дослідники заспокоюють мам: це зовсім не означає, що вони помруть на 11 років раніше, ніж бездітні. За даними дослідження 2016 року, жінки, що народжують у віці 30+, живуть довше бездітних.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter