Медовий Спас щорічно відзначається 14 серпня – 2021 року він випадає на суботу. Свято також відоме під назвами Маковія, Перший, Маковий або Всемилостивий Спас.

Читайте також: Вихідні в серпні 2021: скільки та коли будемо відпочивати

Цього дня православна церква вшановує пам'ять трьох святинь: Животворящого Хреста Господнього, образу Спасителя та Володимирської ікони Божої Матері. Про це пише OBOZREVATEL

.Історія Першого Спаса

14 серпня віряни відзначають Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього – свято, встановлене на згадку про порятунок Константинополя від епідемії інфекційних захворювань у 9 столітті.

Тоді існував звичай виносити частину хреста, на якому був розп'ятий Ісус, освячувати ним різні місця й пропонувати народу для поклоніння.

Крім того, цього дня церква вшановує пам'ять святих мучеників Маккавеїв, завдяки чому свято отримало назву Маковія. А Медовим і Маковим Перший Спас називають через те, що він збігається з початком збору врожаю меду та маку.

Також популярною є назва Спас на воді, яка пояснюється тим, що в цей час в старовину освячували криниці та водойми.

Що можна робити в Медовий Спас: традиції

14 серпня віряни відвідують богослужіння в церкві, де святять воду, мед, червоний мак та інші квіти. Освячені букети – «маковійчики» – висушують і зберігають у домі в якості оберега. У разі хвороби з них готують відвари для купання.

Читайте також: В Україні з'явиться нове свято

Оскільки цього дня починається Успенський піст, до святкового застілля не допускаються страви з м'яса, риби, молока та яєць.

Господині традиційно печуть пісні медові коржики, булочки з маком, печива, пряники.

Наші предки вважали, що з Першого Спасу бджоли більше не несуть мед. З вуликів діставали перші стільники й освячували їх у церкві.

Люди пригощали одне одного медом, вважаючи, що зібраний у цей час, він наділений цілющими властивостями.

Що не можна робити на Медовий Спас

У Перший Спас не можна займатися хатньою роботою, рукоділлям, голосно відзначати, підвищувати голос, сваритися, лихословити, погано говорити, думати про будь-кого.

Народні прикмети на Маковія

  • На Медовий Спас літо закінчується, а осінь починається.

  • Після Маковія не можна купатися у водоймах.

  • З першою ложкою освяченого в церкві меду можна загадати бажання.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook