Багато курців живуть з думкою про те, щоб кинути палити. Весна – прекрасний привід позбутися шкідливої звички.

Читайте також:Вчені назвали небезпеку від куріння електронних сигарет

Як це зробити – розповідає zdorov-info.

Перший крок – правильно сформулювати питання

Завзяті курці, особливо люди молоді, які ще не заробили кашель курця, жовтизну зубів, швидко старіючу шкіру та інші “принади” куріння, не хочуть знати правду про хвороби і статистику смертей, викликаних курінням. Всі розмови про шкоду нікотину викликають у них роздратування.

Тому фахівці радять не вести суперечок про шкоду куріння, а вивчати більше інформації на цю тему. Що міститься в сигаретах, як тютюн впливає на різні органи і системи, статистика захворювань і смертей, пов’язаних з курінням і т.д. допоможуть запеклому курцеві не примусити себе відразу ж кинути сигарету, а все частіше замислюватися про те, якої шкоди здоров’ю він сам, та ще й за свої гроші, завдає.

Далеко не кожен знайде час або бажання читати інформацію про шкоду куріння. Якою б важливою і корисною вона не була. У таких випадках психологи радять, продовжуючи палити, почати звертати увагу на такі речі:

Непомітно поспостерігайте за людьми, що палять на вулиці, на роботі і т.д. Звертайте увагу на те, що багато людей курять “на автоматі”, а також на стан їх шкіри, зубів і т.д.

Читайте також: Безпечного для людини рівня куріння не існує, – вчені

Сконцентруйтеся на запаху сигаретного диму і запаху, який залишається на одязі, в машині, на шкірі рук курця. Наскільки він вам приємний? Попросіть оцінити цей запах некурящих друзів – які у них асоціації? Навряд чи хтось скаже вам, що ваші руки або одяг пахнуть свіжістю і запах їм приємний.

Куріть без прив’язки до справ або дій: тобто паралельно не читайте, не переглядайте пошту, не використовуйте мобільний телефон і т.д. Хочеться курити – відкладіть всі справи і куріть.

Роблячи ці прості речі щодня, у багатьох завзятих курців міцніє усвідомлене бажання відмовитися від сигарет.

Як впоратися з бажанням закурити після відмови від сигарет

Симптоми “ломки” почнуть проходити на 5-7 день після відмови від нікотину: порівняйте це з застудою. Адже коли ми хворіємо, то ми приймаємо ліки, відволікаємо себе книгами і фільмами і намагаємося швидше одужати. Так і з курінням. Але робити ставку тільки на силу волі – завдання не з легких. Думки про сигарети і нестерпне бажання закурити – це нормально і лаяти себе за це не можна. Важливо працювати з самим бажанням палити, тоді пропаде і залежність.

Також не варто міняти свої звички, що приносять задоволення. Якщо ваш ранковий ритуал – чашка кави з сигаретою, то залиште чашку кави, а замість сигарети жуйте зубочистку або соломинку для коктейлю. Важливо перебороти перші секунди бажання закурити. Знайдіть заміну шкідливим звичкам – хочеться курити – спробуйте віджатися кілька разів або постояти в планці.

Порахуйте, скільки грошей йде на сигарети на місяць, і потратьте цю суму на абонемент в басейн, заняття йогою або танцями – це допоможе зняти стрес, який ви звикли знімати курінням.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter