Міжнародний валютний фонд 10 червня затвердив фінансовий меморандум з Україною. Мовиться про умови 18-місячної програми stand-by. Згідно з документом, Україна отримає 5 мільярдів доларів.

Читайте також: Підвищення пенсійного віку: Шмигаль зробив термінову заяву

Після виділення першого траншу в розмірі 2,1 мільярда доларів відбудеться чотири етапи перегляду програми. За підсумками червня, вересня та грудня 2020 року, а також червня 2021 року. Про це повідомляє пресслужба Мінфіну з посиланням на меморандум з МВФ.

Після кожного з перших двох переглядів Україна має отримати  близько 700 мільйонів доларів, а після останніх двох – 1,5 мільярда доларів.

Структурні "маяки" для України

  • затвердження до кінця липня планів зі скорочення проблемних кредитів державних банків;

  • забезпечення до кінця серпня перегляду всіх тарифів на опалення, що перебувають під юрисдикцією НКРЕКП та місцевих органів влади. Також мовиться про офіційне їх прийняття для повного відображення вартості газу та негазових витрат (включаючи капітальні витрати), ухвалення спрощеної процедури зміни домогосподарствами постачальника газу.

Читайте також: В Україні різко зросте абонплата на газ: скільки тепер платитимемо та як зміняться ціни

Які ще зобов'язання взяла на себе Україна

  • Україна взяла на себе зобов'язання обмежити державні гарантії в 2020 році до 40 мільярдів гривень з подальшим зниженням цього показника до 20 мільярдів гривень у 2021 році.

  • Докапіталізація банків і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб не повинна перевищувати 20 мільярдів гривень в 2020 і 2021 році.

  • Україна також взяла на себе зобов'язання не нарощувати заборгованість по відшкодуванню податку на додану вартість (ПДВ) та авансові платежі з податку на прибуток.

  • У меморандумі також вказується, що уряд має намір укласти з держбанками угоди про забезпечення їх діяльності без політичного втручання. Водночас Мінфін найме персонал в підрозділ, що відповідає за управління пакетами акцій держбанків.

Читайте також: Заради траншу МВФ "Слуги народу" готові порушувати Конституцію та закони України (відео)

Також документом передбачені:

  • Реформи енергетичного сектору;

  • Земельна реформа;

  • Приватизація та реформування підприємств державної власності та ринків.

Повний текст документу читайте ТУТ.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook