Коли у сімейної пари не виходить зачати дитину природним шляхом, вони вдаються до допомоги професійних лікарів. Останні пропонують різні способи вирішення проблеми. Одним з найбільш дієвих варіантів стати батьками є екстракорпоральне запліднення. Дана процедура передбачає запліднення яйцеклітини "у пробірці" з подальшою підсадкою ембріона в матку матері. ЕК запліднення пропонують в багатьох центрах, наприклад за адресою https://sana-med.com.ua/ua/oplodotvorenie_metodom_eko.php ви можете записатися у клініку професора Феськова.

Але не дивлячись те, що ЕКЗ користується високою популярністю, багато сімейних пар відмовляються від цього варіанту запліднення, боячись за безпеку матері та здоров'я народжених малюків. Такий страх з'являється переважно через неправильне розуміння того, як відбувається сама процедура. Пропонуємо розглянути найбільш поширені міфи та правду про ЕКЗ та безпліддя.

1. Безпліддя лікують гінекологи

Це помилкова думка, адже вирішити проблеми з безпліддям або іншими факторами, які не дозволяють подружжю завагітніти природним шляхом, допомагає репродуктолог. Так, гінекологи можуть призначати лікування в ситуаціях, коли є проблеми з жіночим здоров'ям, що іноді допомагає. Але підготувати організм до вагітності, провести повне обстеження та аналізи для пари в цілому можуть тільки репродуктологи. Звертатися до них треба в спеціалізовані клініки.

2. ЕКЗ тільки для тих, кому за 35

Згідно з офіційними даними, приблизно 20% українців репродуктивного віку (15-49 років у жінок, чоловіки – від 16 років) безплідні. Вікові зміни жіночої статевої системи, перш за все, зниження числа здорових яйцеклітин – всього лише одна з причин постановки такого діагнозу. Якщо жінці вже виповнилося 35 років, дійсно, не варто втрачати часу. За рекомендаціями репродуктологів протягом півроку бажано пройти обстеження, встановити причини безпліддя та прийняти рішення про застосування екстракорпорального запліднення.

Але жінкам у віці до 35 років ЕКЗ теж призначається. Показаннями до процедури є:

  • гормональні порушення;
  • відсутність або непрохідність маткових труб;
  • ендометріоз;
  • запальні процеси;
  • "неясне безпліддя", коли при обстеженні обох партнерів не виявляється ніяких патологій, але вагітність все одно не настає.

3. Діти з пробірки слабкі та часто хворіють

Діти, які з'являються на світ в результаті процедури ЕКЗ, нічим не відрізняються від дітей, зачатих природним чином. І в тому, і в іншому випадку в заплідненні беруть участь статеві клітини батьків або донорів – ооцит та сперматозоїд. Ембріон переноситься в матку, в якій росте та розвивається. Відмінність лише в тому, що процес запліднення протікає не в тілі жінки, а поза ним.

Уявлення про слабке здоров'я дітей, зачатих в результаті процедури ЕКЗ, з'явилися через те, що 20-25 років тому, на етапі становлення методу, жінкам імплантували багато ембріонів одночасно. В результаті часто розвивалися багатоплідні вагітності. А вони дійсно важче виношуються та частіше закінчуються передчасними пологами. Діти при цьому, як правило, народжувалися маловагими. Але важливо розуміти, що проблеми зі здоров'ям новонароджених в цих випадках були пов'язані не з самою процедурою ЕКЗ, а з особливостями течії багатоплідної вагітності.

4. Гормональна стимуляція "вбиває здоров'я"

Кожна жінка народжується з величезним запасом яйцеклітин. Лікарі називають його оваріальним резервом та оцінюють число ооцитів приблизно в 400 тисяч на момент початку менструацій. З віком цей запас поступово зменшується. Підходячи до природної менопаузи, жіночий організм зазнає гормональної перебудови: яєчники виробляють все менше естрогену. Їх стає недостатньо для дозрівання яйцеклітини — так поступово настає клімакс.

У природному циклі в яєчниках дозріває одна-дві яйцеклітини. Проведення гормональної стимуляції при ЕКЗ направлено на те, щоб збільшити їх число до 10-20. Така кількість ооцитів не здатна серйозно зменшити оваріальний резерв, ніяк не впливає на раннє настання менопаузи та здоров'я жінки в цілому, адже вагітність проходить природним чином.

5. ЕКЗ – больова процедура

Зазвичай введення заплідненої яйцеклітини в матку через катетер є безболісним. А забір ооцитів з яєчників проводять у вигляді пункції (проколу) під анестезією та під контролем УЗД. Після цієї маніпуляції, крім відчуттів, що супроводжують вихід з наркозу, жінка може відчувати короткочасний дискомфорт, який можна порівняти з болем при менструації.

У разі успіху процедури ЕКЗ будь-які нездужання під час вагітності не відрізняються від тих, які майбутня мама могла б відчувати після зачаття природним способом.

6. ЕКЗ – це дорого

Дійсно, це дорога процедура, ціна якої в Україні починається від 30-40 тисяч гривень. Але для багатьох сімей процедура є безкоштовною завдяки державним програмам, але тільки по напрямку лікаря. У будь-якому випадку вартість процедури незрівнянно мала з тим щастям, яке люди отримують при народженні дитини. Особливо якщо враховувати, що ЕКЗ в багатьох випадках є єдиним способом стати батьками.