В Україні слід навести лад з карантином, який запровадили задля протидії поширення коронавірусу в країні.

Читайте також: Найбільш критичними для України є наступні три тижні, – Кулеба

Про це новий міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів в ефірі ТСН.

За його словами, наразі є велика кількість випадків, коли є порушення карантину, а тому це слід змінімізувати.

"Ми повинні звести правила: з одного боку жорсткі, а з іншого боку розумні", – наголовив міністр.

Вони стосуються групи ризику – літніх людей, а також тих, хто має хронічні захворювання. "Для того, щоб вони залишалися вдома, їх треюа заберзпечити всім необхідним", – каже глава МОЗ і наголошує, що це має бути спільна робота його відомства, Міністерства фінансів та місцевої влади.

Читайте також: Аваков повідомив ймовірну дату закінчення карантину

За його словами, медики примінятимуть наявні алгоритми і схеми лікування, які дозволяють вилікувати хворих на недугу. "У нас нема часу чекати на науково деведені клінічні дослідження", – каже міністр.

Глава МОЗ наголошує, що наразі слід працювати далі, зокрема, розгортати мобільні шпиталі, аналізувати готовність лікарень.

"Я вважаю, що мінімум місяць ми втратили. Не хочу нікого критикувати. Але, дивлячись на ситуацію, ми втратили мінімум місяць", – наголосив він і додав: "Краще готуватися до найгіршого варіанту, але щоб в нас його не було. Сто відсотків ми не маємо агяти час", – каже

Ситуацію з коронавірусом Максим Степанов назвав війною. "Ми просто потрапили в епіцентр військових дій. Хочу навести приклад: від перших випадків захворювання на коронавірус у Китаї до ста тисяч минуло два з половиною місяців, від трьохсот до чотирьохсо тисяч – подолали за три дні. І все це відбувається Україні", – каже глава міністерства.

Читайте також: Максим Степанов став новим очільником МОЗ

Степанов наголосив на незадовілному стані медицини. "У нас є наші захистики – це лікарі і медичний персонал. Той стан, у якому зараз перебувають вони з точки зору протоколів лікування, з точки зору засобів індивідуального захисту, з точки зору заходів з боку держави – це така катастрофічна ситуація. Якщо почнуть вибувати вони, то ми з цією катастрофою просто не впораємося", – вважає очліьник МОЗ.

Важливо, аби в Україні не повторився ітлійський чи іспанський сценарів, каже Степанов: "Дуже важливо дотримуватися карантинних заходів". 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook