Стало відомо, як митниця і брокери розводять людей під час оцінки вартості авто з ЄС. 

Коли брокер заявляє вам усно про те, що митниця підняла вартість вашого авто – це брехня і спроба обманом змусити вас переплатити.

Читайте також: Як рахуватимуть розмитнення "євробляхи", яка застрягла в черзі

Офіційна процедура коригування митної вартості є дуже тривалою, складною і повинна проходити в письмовому вигляді, а не передаватися словами через брокера. Відтак митники практично ніколи цим не займаються, адже і так мають чимало клопотів.

За нормами ТК, митниця повинна довести, що ви занизили вартість, а їх каталог "Швака" – лише інструмент для приблизної оцінки і до коректування вартості не має відношення.

Заявити, що ви занизили ціну митниця може лише після експертиз, висновків і надання доказової бази. Але це тривала процедура і на кожну "євробляху" у них часу немає.

Читайте також: На відео зняли 15-кілометрові черги "євроблях"

Щоб обійти цю процедуру і обманом здерти з вас гроші, вони придумали схему, яка складається з брокерів, митників на місцях і "моніторингової групи" Андрія Войцещука.

У своєму департаменті митного контролю, Андрій Войцещук створив "моніторингову групу", через комп'ютери яких проходять всі подані брокерами декларації.

Ці "ескперти" в ручному режимі навмисно в рази завищують вартість вашої машини  під верхню межу "Швака" або навіть вище і, вносячи в спеціальну графу цю суму.

Тільки після "моніторингу", цей документ відкриває вже митник на місці.
Побачивши зміни вартості моніторингом, він передає це "побажання" брокеру, який доносить це в усній формі до вас і схиляє погодитися на неї добровільно. Мовляв "ну так оцінили, зараз у всіх так..."

Якщо ви погоджуєетесь з брокером, то тим самим самі завищуєте вартість свого авто, так як цю вартість брокер вбиває в ваші документи вже від вашого імені.
І виходить, що це не митниця вам відкоригувала вартість, а ви самі захотіли так.
Брудною грою брокерів і митниці вас просто розводять на гроші, які за законом не мають права з вас брати.

Відтак необхідно всі розмови з брокерами і миниками щодо завищення вартості авто записувати на диктофон чи камеру. Адже вся "липова" процедура затвердження завищеної вартості вашого авто відбувається суто в усній формі без документального підтвердження.

Що мають з цього брокери? За це ДФС дозволив їм дерти з вас по 200-500 $ за оформлення документів і не чіпає їх за це.

У такий спосіб брокери й митниця розводять українців на шалені гроші за згодою самих автовласників. Це відбувається лише через необізнаність людей.

Подробиці у сюжеті журналіста-розслідка Євгена Плинського:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook