Позаштатний співробітник Федерального бюро розслідувань (ФБР) США Біллі Рейлі був знайдений мертвим на окупованій території Донбасу, після чого бойовики звинуватили ФСБ Росії в його смерті.

Читайте також: Друг Путіна Дерипаска видобуває в Україні унікальну сировину та вивозить її в РФ для оборонки

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Представники ФБР запевняють, що не надсилали його в зону бойових дій.

Рейлі повідомив батькам, що Росію після збиття малайзійського боїнга влітку 2014-го року. Він попрямував на ростовську базу руху "Новоросія". На окуповані території американець планував потрапити через Ростов-на-Дону в складі автоколони з гуманітарною допомогою.

У червні Рейлі нелегально перетнув кордон через контрольований бойовиками КПП. Перед перетином кордону бойовик сепаратистів Санал Вікторів на прізвисько "Броня Калмик" попросив Рейлі вийняти сім-карту, щоб українські військові не змогли визначити його місце розташування на полі бою. Натомість він видав американцеві шолом, бронежилет, наплечную кобуру і камуфляж.

З 25 червня батьки перестали отримувати повідомлення від сина, а 3 липня Рейлі перестав виходити на зв’язок. Батьки три роки не знали долю американця. Бойовики стверджували, що він знаходиться в ФСБ, але пізніше в Донецьку знайшли його тіло.

У серпні 2015 року батько Рейлі зв’язався з вербувальником "Новоросії" Михайлом Полинковим, який зустрічав американця в Москві. Той запевнив батьків, що Рейлі в безпеці. Через кілька тижнів Полинков написав: "Мені сказали, що його відправили додому. Спробую ще дізнатися".

Згодом, батьки Рейлі знайшли на сторінці вербувальника пост з фотографією американського паспорта з вкладеним квитком на поїзд. Публікація з заголовком "Не всі американці однаково корисні Україні" вийшла 15 травня, в день приїзду Рейлі в Росію. Мати впізнала Біллі по пальцях. Батькам спочатку повідомили, що він "вантаж-300", потім сказали, щот Рейлі не постраждав.

Батьки зверталися в посольство США в Москві і посольство Росії у Вашингтоні, де їм відповіли, що не знають, що сталося з їхнім сином. Консульське бюро Державного департаменту США і троє сенаторів готові були допомогти родині, але як тільки дізнавалися про зв’язки Рейлі з ФБР, їхній ентузіазм згасав. Влітку 2018 приватний детектив, найнятий батьками Рейлі, повідомив, що ім’я Біллі фігурувало в зведеннях МВС Росії.

У листопаді 2018 року в редакцію WSJ звернувся глава "Центру сприяння державі у протидію екстремістській діяльності" Валерій Приходько, який повідомив журналістам, що знайшов тіло Рейлі: "Його вбили". Він опублікував документи, в яких вказувалося, що труп Рейлі був виявлений 10 липня 2015 року у водосховищі поблизу українського села Дібрівка в Донецькій області, неподалік від кордону з Росією. Згідно зі свідченням про смерть, причиною загибелі стали "проникаючі ножові поранення в область грудної клітини".

Читайте також: Є загиблі та поранений: повідомили погані новини з Донбасу

Як зазначається, ще коли Рейлі перестав виходити на зв’язок, до його батьків прийшов його куратор з ФБР Тім Рейнтджес. Він попросив повернути ноутбук і телефон Біллі, які йому видали в бюро. Рейнтджес запевнив сім’ю, що зникненням сина займуться найкращі в світі слідчі, а потім перестав відповідати на дзвінки.

Після виходу розслідування член "Новоросії" Михайло Полинков написав пост, в якому назвав журналістський матеріал "найкращим подарунком до дня народження". За його словами, він ще до приїзду Рейлі в Росію підозрював його в роботі на спецслужби США.

"Участь шпигуна більш ніж логічна. Можна було б просто привітати СМЕРШ з відмінно виконаною роботою", – написав бойовик.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook