У селі Раків Ліс Камінь-Каширського району перша церква була збудована в 1783 році, але храм згорів, його відбудували в 1914-му. З 1961-го- по 1983 рік церква не діяла, богослужіння тут не проводились. В 1984 храм відкрили. Через 13 років його знову довелося відновлювати: буревій 1997-го зруйнував купол. За реставрацію тоді взявся місцевий священик Микола Смолярчук. Він, до слова, править тут ось уже більше 20-ти років, 4 роки тому прийшов служити отець Ростислав. Люди нового батюшку прийняли, навіть дали йому будинок, а зараз отець Ростислав не хоче переходити в новостворену Православну церкву України.

Читайте також: Спецслужби РФ готують атаки на храми УПЦ МП на Волині

"В Україні має бути одна православна церква, тому що всі на мою думку всі гроші які збираються російським патріархатом, вони ідуть до Росії, хай там батюшки говорять, що вони остаються в Україні, але вони ідуть в Росію і Росія на даний час в нас агресор України для чого щоб ті гроші що йдуть в Росію потім перетворювалися в снаряди в пулі і наших побратимів, наших солдатів цими нашими грошима стріляли", – вважає Анатолій Сус, місцевий мешканець.

Вирішення проблеми селяни бачать у тому, щоб провести голосування.

"Порошенко прийняв відповідний закон, якщо громада 2/3 проголосує. Дійсно пройшли голосування ходили списки збирали 2/3 автоматично може переходити в Українську православну церкву в свої повноваження. Ну там є нюанси все має бути законно без бійок без нічого", – додає Анатолій Сус.

Читайте також: "Я з громадою, я переходжу": на Волині священик з громадою вирішили перейти до ПЦУ (фото, відео)

Та на ділі в селі Раків Ліс перехід до Православної церкви України розділив людей на дві частини чим спричинив великий конфлікт.

Вчитель Валерій Совальский, свою позицію стосовно релігійного питання виклав у місцевій газеті, каже: йому погрожували.

"Мабуть не всі селяни зрозуміли її знаходяться такі, що вирішили погрозити там, якось принизити може, згадують не тільки за мене, а й за моїх батьків", – говорить Валерій Совальский, вчитель ЗОШ села Раків Ліс.

Місцевий мешканець у своїй розмові з отцем Ростиславом повідомив, що коли проводили голосування, щодо об'єднання в єдину церкву, представники Московського патріархату вводили в оману людей.

"Вони говорили за українську церкву, но не говорили, що московського патріархату, люди підписувалися, після них ми ходили, по їхніх слідах і ми 20 людей переписали, а ще чоловік 20 сказали прийдуть на збори. Ну нашо вони обманом. Московський патріархат, вони такого не казали?" – розповідає місцевий мешканець.

Місцева мешканка села Раків Ліс вважає збори не правомірними: "Чого отець Никалай не визвав не благочинного із Луцька нікого, а сам не хоче говорити. Ми його не підтримуємо… Ми не хочемо проводити збори без Єпархії, без Благочинного. Як було так хай правлять".

В своїх висловлюваннях люди не добирають слів: "Батюшка хай строїть. Він строїтель. Хай построїть церкву і хай йде. Він не правильно навіть сам хреститься, треба правильно хреститись самому".

Люди бідкаються, що ніхто не пояснив як має відбуватись голосування: "Релігійна громада повинна голосувати, а ми питали отця Ніколая, об*ясніть хто має керувати зборами, хто має голосувати. А він сказав я нічого не знаю. Він організував то хай розхльобує. Ми не голосуємо".

Вчитель історії Ігор Андрусик каже, що церква має об'єднати людей, навколо Бога, а не навколо конкретних осіб: "В останньому зверненні глава церкви Епіфаній чітко зауважив, що церква не буде підпорядковуватись державі, а буде служити українському народу. Не служитиме безпосередньо якомусь керівникові держави чи значній частині верхівки".

Детальніше у сюжеті ТРК Аверс:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook