Купив машину, а вона – підробка. Автомобілі-клони курсують українськими автошляхами. Кожна 10-та іномарка має свого двійника. Як правило, це нерозмитнені або вкрадені машини з липовими документами та зміненими номерами кузова.

Читайте також: Ще одна європейська країна змінила правила в'їзду для українців

Лист читача, мешканця Запоріжжя довів, що такі випадки не просто існують, а це масове явище. Чоловік має автомобіль, у якого, як виявилось, у Конотопі Сумської області є двійник. Про це постраждалий дізнався, коли його вже викликали до суду, після того, як поліція у Конотопі зупинила автівку−двійника, VIN−код якої не збігався із номером у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу, пише ТСН.

"У Конотопі арештували авто−двійник мого автомобіля з підробленим свідоцтвом про реєстрацію, підробленим номером авто, але фактично авто та свідоцтво і номер (оригінали), перебувають у моєму розпорядженні. Було подано клопотання слідчого про арешт автомобіля−двійника. Суд задовольнив клопотання. Рішення суду не на мою користь, адже в ньому зазначені мої актуальні данні техпаспорту та реєстраційний номер авто. Хоча я надавав заперечення на клопотання слідчого, з проханням ідентифікувати авто−двійника за номером двигуна та кузова", − розповів власник автомобіля із Запоріжжя.

У сервісному центрі МВС Сумської області повідомили, що до них власник зазначеного транспортного засобу не звертався, а у базі є лише один автомобіль, зареєстрований у Запорізькій області. "До нашого регіонального сервісного центру ані власник, ані хтось інший не звертався. Будь−яка інформація стосовно зазначеного транспортного засобу у нас відсутня", − зазначили у регіональному сервісному центрі ГСЦ МВС в Сумській області та додали, що, на жаль, інформації стосовно кількості автомобілів−двійників в України сервісні центри не мають.

За словами адвоката Сергія Мельниченка, таких випадків в Україні багато, і пов'язано це насамперед з тим, що власники завезених з−за кордону автівок, щоб не платити за розмитнення, шукають у базі автомобіль такої ж марки та кольору і просто підробляють номерні знаки і свідоцтво про реєстрацію.

"Таких випадків дуже багато, бо нема бажання розмитнення автомобіля, який привозять на іноземній реєстрації, і "умільці" винайшли такий спосіб, як знаходити в базі даних автівки такої ж марки, такого ж кольору і року випуску, які зовні важко відрізнити від тієї, яка привезена. І просто підроблюють номерні знаки для того, щоб збігалося на фото− і відеофіксації порушень під час поверхневого огляду, а коли поліцейські вже починають дивитися на VIN−код, який вказаний у документах і у державній базі на цей номерний знак і на те, який на автомобілі, і починає їх порівнювати, то на двійнику він буде відрізнятися останніми цифрами, як правило. Бо якщо одна марка, модель і країна−виробник, то багато цифр буде збігатися, і це візуально не одразу можна вловити",− пояснює юрист.

Також адвокат наголошує, що арештувати суд повинен саме той автомобіль, на якому VIN−код не відповідає документам, а в ухвалі суду обов'язково має бути цей VIN−код зазначений. Якщо цього не буде, то фактично справжній автомобіль у базі буде значитися як арештований, оскільки він має такі самі номерні знаки, як і двійник. "Арештовувати мають саме той автомобіль, де не відповідає документам VIN−код. В ухвалі суду має бути зазначений цей VIN−код, однак не мають бути вказані номерні знаки справжнього автомобіля, а потрібно писати вилучений автомобіль невідомого номерного знаку, який має підроблені номерні знаки або подібні до інших. Поліція у такому разі має по базі знайти адресу власника справжнього транспортного засобу, зв'язатися з ним", − зазначає Сергій Мельниченко.

Читайте також: Показали фото загиблої родини у моторошній аварії

Інший адвокат Максим Жданов говорить, що дуже часто і правоохоронні органи не до кінця розбираються у справі, тому страждають добросовісні власники автівок, які потім вимушені витрачати свій час та кошти, щоб довести свою непричетність до підробки документів на транспорт.

"Звичайно, поліція робить хорошу справу, виявляючи автівки−двійники, але дуже часто правоохоронці не дуже ретельно вивчають справу і скоріше передають до суду, який арештовує тоді і автівку−двійник, і по факту справжню. У такому випадку добросовісні власники отримують стрес, а також витрачають час та гроші, щоб зі справжньої автівки зняли арешт", − наголошує Жданов.

Що робити, якщо у вашого автомобіля з'явився двійник

За словами адвоката, єдиним доказом легальності автомобілю є унікальний VIN−код, який збігається у документах і на самому транспортному засобі. У випадку із власником автівки у Запоріжжі, двійника якої заарештували у Конотопі, є недоречності із формулюванням в ухвалі суду, оскільки не можна було накладати арешт на автомобіль без зазначення VIN−коду. Потрібно було зазначити, що це автомобіль інший, а не справжній. А так може трапитися, що у базі буде висіти арешт за номерним знаком.

"Якщо людина впевнена, що придбала автомобіль у салоні або має офіційний договір купівлі−продажу, то обов’язково потрібно сфотографувати VIN−код на автомобілі і у документах – сфотографувати це і надіслати клопотання/заяву/скаргу до слідчого або до суду з вимогою не накладати арешт на справжній автомобіль, а зазначити, що автомобіль−двійник не має до нього жодного стосунку і він не причетний до того, що хтось без його відома підробив його номерні знаки і свідоцтво про реєстрацію, взявши дані з бази автомобілів", − радить юрист.

Адвокат Максим Жданов говорить, що єдине, що можна зробити у разі виникнення такої ситуації − це звернення до суду. "Суд накладає арешт, і суд його знімає. Тому, якщо власник транспортного засобу потрапив у таку ситуацію, йому необхідно звертатися до суду. Для цього краще найняти адвоката, або, якщо такої можливості немає − можна скористатися безоплатною правовою допомогою", − радить фахівець.

Скільки триватиме розгляд клопотання

Клопотання слідчим розглядається три дні, а досудове розслідування може тривати до року, а, якщо не встановлять особу, хто підробив документи, то усе може затягнутися ще на довше.

"Одна справа їхати на такому автомобілі−двійнику, а інша − підробити документи. Водій автівки−двійника може сказати, що купив авто на ринку і поняття не має, хто підробив документи. Але після експертиз арешт треба знімати", − говорить адвокат Сергій Мельниченко.

Чи безпечно їздити на автівці, у якої з’явився двійник

За словами адвоката, їздити можна, а ось з продажем або перереєстрацією можуть виникнути проблеми, якщо у базі буде висіти арешт за номерними знаками, оскільки вони однакові як у справжньої автівки, так і у підробного двійника.

"Можна на ньому їздити, бо усе буде збігатися: VIN−код на автівці і у документах. Єдине, що проблеми можуть виникнути у разі продажу або перереєстрації. Вони арештували автівку, яка має такі самі номерні знаки. А коли він захоче продати або перереєструвати автівку на когось іншого, у нього може виникнути проблема, і база видасть арешт за його номерними знакам", − пояснив юрист.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook