Стан захворюваності на грип, гострі респіраторні вірусні інфекції та кір в області, а також показники захворюваності, інтенсивність та перебіг цих захворювань обговорили фахівці в Тернополі.

Читайте також: Усі школи Тернополя закрили на карантин

Про можливість опанувати ті чи інші захворювання розповів заступник директора ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" Володимир Паничев.

— Ще минулого століття ми вчилися опановувати багато інфекцій, тож частина з них перейшла до списку керованих. На жаль, через певний проміжок часу багато інфекцій знову перейшло до некерованих. До таких на сьогоднішній день віднесу кір, який отримав значне епідеміологічне поширення. Відносно грипу та ГРВІ, то ці хвороби ніколи не були керованими, адже ми завжди зустрічалися з сезонними епідеміями цих захворювань. Їхня інтенсивність та клінічний перебіг протягом кожного сезону залежали від конкретних збудників, які циркулювали. Цьогоріч також маємо сезонний підйом захворюваності на грип та ГРВІ, проте ми передбачали такий спалах і давали певні характеристики того, що нас чекає, — повідомив у Тернопільському прес-клубі пан Володимир.

Володимир Олександрович зазначив, що не дивлячись на високі дані захворюваності, показники все ж є нижчими, аніж минулоріч. При цьому, на території Тернопільщини переважає циркуляція вірусів грипу В, які не здатні викликати епідемій. До того ж, спостерігається обмежене коло носіїв цього вірусу.

До слова долучилася завідувачка відділу епіднагляду Тернопільського обласного лабораторного центру Марія Павельєва, яка проінформувала про показники захворюваності на грип та ГРВІ за останній тиждень.

— На сьогоднішній день ситуація із захворюваністю на грип та ГРВІ на Тернопільщині є нестійкою, відповідно, показник захворюваності за останні 7 днів склав 693,9 осіб на 100 000 населення, а це становить 93,1% складає до визначеного на початку поширення епідемії розрахункового показника. За останній шостий тиждень, який тривав із 6-го по 10-те лютого, кількість хворих зросла, в порівнянні з останнім тижнем на 0,9%. Дещо зросла захворюваність серед дітей, зокрема школярів. Відповідно, в Тернополі ми спостерігаємо показник захворюваності на 4,9% вищий від порогового значення. Подібні перевищення спостерігаються в окремих адміністративних територіях області, —поділилася Марія Павельєва.

Пані Марія наголосила, що на сьогоднішній день не тільки в обласному центрі, але й різних населених пунктах Тернопільщини фахівці моніторять ситуацію з приводу захворюваності та стежать за подальшим ростом показників. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter