Голова бюджетної комісії Ірина Вахович спільно з депутатами облради, профільними управліннями ОДА та працівниками виконавчого апарату  провели низку співбесід з керівниками  закладів охорони здоров'я спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Читайте також: На депутатів Волинської обласної ради відкрили кримінал

За результами цих зустрічей та глибинного аналізу ситуації було напрацювано низку рекомендацій, які детально розглянула постійна комісія обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

За результатами розгляду комісія рекомендувала управлінню охорони здоров'я ОДА вивчити питання щодо оптимізації мережі закладів охорони здоров'я обласної комунальної власності. Зокрема йдеться про  пропозиції утворення Регіонального центру громадського здоров'я на базі обласного центру здоров'я, обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики та обласної наукової медичної бібіліотеки шляхом злиття цих закладів в один.

Зі слів голови постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Ірини Вахович, після утворення такого центру можна буде скоротити адіміністративний персонал на 5-6 працівників  і таким чином зменшити навантаження на бюджет.

Ідею підтримує й профільне управління ОДА. В інтерв'ю для програми "Вісник обласної ради" начальник управління охорони здоров'я Ігор Ващенюк зауважив, що вже створений всеукраїнський центр здоров'я і незабаром такі ж структури будуть на місцях. "Вже створено центр у Львівській області, але там просто змінити вивіску на приміщенні, де знаходився центр профілактики СНІДу. Тобто створення заради створення не повинно бути, але загалом я цю ідею підтримую", - додав посадовець.

Профільна комісія проголосувала за те, щоб вивчити питання, однак, окремі депутати ставляться до ідеї скептично.

Михайло Бегаль та Сергій Сівак вважають, що медична бібіліотека має залишитися окремою юридичною особою, а не існувати в стуруктурі Громадського центру здоров'я.

Депутат обласної ради  Людмила Тимощук вважає, що основним завданням Громадського центру має бути профілактична робота.

У рекомендаціях комісії йдеться про те, щоб після створення Регіонального центру передати йому функції з профілактики, моеіторингу та оцінки, виконання яких забезпечують волинський обласний центр з профілатики та боротьби зі СНІДом та обласне протитуберкульозне об'єднання.

Крім створення Громадського центру, пропонується також розробити та внести на розгляд облради проекти регіональних програм профілактики та виявлення ранніх захворювань (онко, туберкульоз, ВІЛ/СНІД. Такі програми пропонується співфінансувати з місцевих бюджетів, а не лише з обласного. "Сьогодні треба робити ставку на профілактику і раннє виявлення хвороб. Так рухаються всі цивілізовані країни світу", зауважив голова профільної комісії Олександр Зінчук.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter