На Волині може припинити роботу єдиний санаторій, де оздоровлюють дітей із неврологічними та ортопедичними патологіями. Аби отримати фінансування від Національної служби здоров’я України, необхідно виконати усі вимоги. Для їх виконання заклад повинен віднайти понад мільйон гривень. Ба більше, навіть якщо вдасться владнати цю проблему, путівки на оздоровлення дітей можуть стати платними.

Читайте також: "Живе" на папері: як на Волині виділяють кошти на непрацюючий медичний заклад

Санаторій "Дачний" функціонує на теренах Волині вже майже сорок років, йдеться в сюжеті телеканалу "Аверс", передає ІА "Волинські новини".

За ці роки він надавав послуги із реабілітації різним дітям: і з кардіологічними ураженнями, і тим, хто постраждав унаслідок Чорнобильської катастрофи. Нині ж тут оздоровлюють дітей із неврологічними та ортопедичними патологіями.

Очільник закладу Олег Лопатін розповідає: щорічно реабілітаційні процедури тут отримує близько тисячі діток, й з’їжджаються вони чи не зі всієї України.

"Масаж, гідромасаж, фізпроцедури, соціально-педагогічна терапія, психолог є і логопед, – зауважує директор санаторію "Дачний". – У нас також є іпотерапія, маємо двох поні, процедура дуже корисна для дітей. Діти, коли їздять на поні, отримують задоволення, це психологічний ефект".

Олег Лопатін наголошує: лише на Волині є понад дві з половиною тисячі дітей із неврологічними патологіями, і вони потребують реабілітації.Утім, чи функціонуватиме санаторій надалі – нині під питанням. Відколи вступила у дію медична реформа, санаторій, як і всі інші медичні установи країни, почали фінансувати за кошт НСЗУ. Відтоді у реабілітаційного комплексу почалися проблеми. Бо ж, аби підписати договір на пакет послуг із Національною службою здоров’я, необхідно виконати певні вимоги.

"Треба збільшити ширину сходів, їх там багато. До сорока сантиметрів, зараз двадцять. Треба змінити кут нахилу пандуса. Також треба зробити дворівневі поручні, – пояснює директор. – І усе це вимагає матеріальних затрат. На все це потрібно близько чотирьохсот тисяч гривень… Також відсутня протипожежна сигналізація. Ми все усунули, але ціна протипожежної сигналізації – шістсот тридцять тисяч гривень… Санаторій можуть закрити в будь-який момент. Ми вже пройшли усі судові інстанції. І якщо ми зараз її швиденько не зробимо, це значить, що санаторій буде закрито".

Утім, навіть якщо і вдасться відшукати кошти на усунення цих проблем й угоди із НСЗУ підпишуть, заклад все одно лишається на межі закриття. Бо ж якщо раніше він повністю утримувався за рахунок медичної субвенції, то нині коштів, які передбачені Національною службою здоров’я, на усі витрати буде недостатньо.

"На утримання санаторію щомісяця потрібно мільйон триста тисяч, – каже Олег Лопатін. – Контрактування послуги з реабілітації в НСЗУ дає тільки триста тисяч. А хто має фінансувати цей мільйон на існування санаторію?".

До слова, путівки для дітей раніше забезпечувала держава. Нині ж у пакеті послуг НСЗУ такої функції не передбачено. Тож Олег Лопатін констатує: можливо, доведеться вводити платні послуги.

Читайте також: На Волині хочуть реконструювати лікувальний корпус санаторію

"Ми по мінімуму порахували, що для дитини така путівка буде коштувати приблизно десять тисяч на шістнадцять днів, а для мами з дитиною – дванадцять тисяч", – додає директор санаторію "Дачний".

Нагадаємо, минулого року заклад потрапив під реорганізацію. Санаторій приєднали до Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства.

Генеральна директорка комунального підприємства Ірина Горавська каже: можливо, владнати ситуацію допоможе постанова Кабміну №309. Згідно із нею, на оздоровлення дітей-інвалідів держава повинна виділяти від 16 до 25 тисяч гривень. Однак поки що вона не вступила у дію.

"Але це фінансування буде відбуватися тільки десь із березня-квітня. Там дуже незначні суми, потрібно буде виходити на фонд інвалідів, на соцзахист. І щоб нам утримати цей санаторій, не закривати його, потрібно залучати кошти Мінсоцполітики, інакше не потягнемо фінансування санаторію послугою, яка оплачується НСЗУ", – пояснила Ірина Горавська.

Тому кошти для переоблаштування входу у санаторій та встановлення пожежної сигналізації спробують відшукати в обласному бюджеті.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook