Уперше на Волині науковці та практики обговорили боргову кризу на газовому ринку та законопроєкт, який може скасувати 114 мільярдів гривень боргів за газ і тепло. Представники найбільших підприємств теплокомуненергетики Луцька, Ковеля, Нововолинська та Володимира-Волинського надіслали звернення до Верховної Ради та Уряду з проханням ухвалити законопроект.

Читайте також: В Україні підвищать тарифи на опалення: скільки доведеться платити

Йдеться про списання мільйонних боргів за газ і теплопостачання усім учасникам газового процесу: населенню, газопостачальним і газорозподільчим підприємствам, пише Буг.

Накопичені борги за газ – рекордні за всю історію України. Під загрозою опалювальний сезон. Тому в підприємств теплокомуненергетики є дуже великий ризик неотримання газу взагалі, або відключення від газу в зимовий період через ці колосальні борги.

Як уникнути колапсу в області, причини цих боргів і шляхи вирішення проблеми вперше за одним столом обговорили теоретики – професори економісти та юристи разом із практиками у Волинському національному університеті імені Лесі Українки.

Насамперед, повідомили, що 16-го липня група нардепів різних фракцій зареєструвала законопроєкт № 3800-1, який передбачає варіант списання "штучних боргів" попередніх років усім учасникам ринку і можливість почати все з чистого листа.

До слова, аналогічне рішення – списати безнадійні борги вже прийняте на ринку електроенергії. Верховна Рада ухвалила Закон про списання старих боргів між учасниками ринку і 15-го липня його підписав Президент України.

Організаторка зустрічі голова правління "Волинський пресклуб" Ольга Куліш вважає, що оскільки Верховна Рада прийняла рішення і списала 30 мільярдів гривень боргу за електроенергію, то аналогічне ж рішення можна прийняти і щодо боргів на газовому ринку.

Читайте також: У двох містах на Волині зменшать вартість оплати за тепло

Досвідчений виконавчий аналітик, заступник начальника житлово-комунального управління Волинської ОДА Андрій Пиріг повідомив, що головний боржник на Волині – населення, а це 88% всіх боргів.

"Зараз карантин, непросто виживати. 50% – субсидіанти на Волині. Населення винне 147 мільйонів гривень за газ тепловикам", – зауважив Андрій Пиріг.

КП "Луцьктепло" – найбільший боржник в області серед підприємств теплокомуненергетики. Зі 192 мільйонів гривень заборгованості перед НАК "Нафтогаз України" 178 млн грн – заборгованість за договорами з населенням.

Директор підприємства Іван Скорупський написав листа до Верховної Ради України та Уряду на підтримку законопроєкту № 3800-1. (Проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу").

Такі ж листи в серпні та вересні надіслали й підприємства ТКЕ та представники місцевої влади в Україні.

На Волині представники найбільших підприємств теплокомуненергетики Луцька, Ковеля, Нововолинська та Володимира-Волинського теж надіслали відповідні листи підтримки згаданого документу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook