З екранів телевізорів наші урядовці знову, як і торік, заявляють про амбітні плани ремонту доріг в Україні і про 40 мільярдів гривень, які мають на це виділити. Тільки от куди діваються ці гроші, для жителів Полісся – загадка. Там уже роками ями засипають власним коштом. Невже дійсно потрібні радикальні дії, як-то перекриття міжнародної траси, щоб у Києві їх почули? Про це пише Вісник.

Читайте також: На Волині через нечищені дороги автомобілі масово злітали з дороги

Відремонтовані шляхи вже "полізли"

До редакції звернулися представники двох сусідніх сіл, Мульчиць Володимирецького і Борового Зарічненського районів, щоб розповісти про наболіле. Дорога між селами практично відсутня: яма на ямі. Найбільше ж людей обурює те, що чиновники у пресі трублять про те, що у 2017 році на ремонт траси Полиці – Стара Рафалівка – Борове – Зарічне були виділені гроші, і вона… відремонтована. 

– У наших селах дорожників в очі не бачили! – обурюються жителі сіл Микола Моцюк і Віталій Бенза. – Це ж виходить, що на ремонт дороги виділили мільйони, і їх розікрали? Ми були б раді, якби хоч ями великі позасипали. Чому ми щороку маємо дорогу за свої гроші ремонтувати? Збираємо по 500 гривень з машини і засипаємо ями щебенем. Але після першого дощу вони розлазяться. Ми ж сплачуємо податок на ремонт з кожної літри купленого бензину! Куди зникають наші гроші?

Люди кажуть, що 14 кілометрів між селами треба їхати більше години! Через відсу­тність шляху маршрутка із Зарі­чного до Борового ходить раз у день. Скоро шкільний автобус відмовиться возити дітей, бо не зможе проїхати. А скільки тратять коштів на заміну деталей до машин їх власники!

– Дорожники нам заявили, що на цей рік у планах ремонту нашої дороги немає. Якщо не позасипають хоч ями, ми будемо перекривати «Варшавку». Бо тільки так у нашій державі можна чогось добитися. Влада прохань не чує, розуміє тільки радикальні дії! – обурюються чоловіки.

Ми звернулися до служби автомобільних доріг у Рівненській області з офіційним запитом, що ж вони ремонтували і скільки грошей на це потратили. З відповіді за підписом заступника начальника Миколи Яворського дізнаємося, що торік було витрачено майже 352 мільйони гривень. З них тільки трохи більше семи мільйонів – на дорогу Полиці – Стара Рафалівка – Борове – Зарічне. Правда, не на всю. Насправді було заплановано ремонт декількох кілометрів з Більської Волі до Білого озера і по селу Рудка. Так що дорожників у Мульчицях і Боровому й не повинні були бачити. Але, як розповіли місцеві жителі, і ті кілька кілометрів нібито зробленої восени  дороги уже пошкоджені. Хто відповідатиме – питання риторичне. В офіційній відповіді зазначено, що тендер на ремонт виграла виробничо-комерційна фірма "Фіалка", проте "через недостатні виробничі потужності вона до виконання робіт не приступила". То виходить, асфальт до Білого озера клав барабашка? А кому ж тоді сім мільйонів віддали?

З тієї ж відповіді дізнаємося, що у 2018 році ремонтувати автотрасу до Мульчиць і Борового не будуть. Хоча, згідно з правилами утримання доріг, уже давно мали б провести не тільки поточний, а й капітальний її ремонт.

Ями засипають за власні гроші

У волинському селі Воєгощі Камінь-Каширського району вирішили не оглядатися на "дядь" з Києва і Луцька та взяли справу у свої руки.

 – Кілька років тому через величезні глибокі баюри центральною вулицею було страшно їхати, бо це для автовласника запросто могло завершитися загубленим колесом або побитою підвіскою. Минали центр села і маршрутки. Доїжджали до зупинки, що за три кілометри звідси, і розверталися. Людям доводилося прямувати туди пішки, – каже мешканець села Віктор Чмих.

Селяни дружно скинулися грошима. Збирали по 100, 500, 1000 гривень – як коли. Люди самі закупили потрібні матеріали, залучили власну техніку та взялися до роботи. Навіть відремонтували старенький списаний причіпний грейдер, який раніше був на балансі автодору, а тепер справно допомагає громаді. За короткий час селянам вдалося відремонтувати майже всі вулиці, а також прокласти кілька нових автошляхів. Тепер воєгощанці намагаються підтримувати їх у належному стані, чи не щотижня грейдерують дороги.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter