На Волині щорічно реєструють захворювання на ботулізм. В минулому році одна людина потерпіла від цього захворювання, в цьому році також зареєстрували підозру на ботулізм у мешканця Маневицького району.

Читайте також: На Волині чоловік захворів на ботулізм

Про це інформує Волинський обласний лабораторний центр.

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння. Збудники хвороби – ботулотоксини – розмножуються в анаеробному стані (без доступу кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування.

Основні фактори ризику – споживання в’ялених, копчених або консервованих м’яса, риби, рідше – овочів, як домашнього приготування, так і вироблених в промислових умовах. Небезпечними є будь-які продукти, що були приготовлені без дотримання відповідних вимог під час заготівлі, обробки, зберігання чи транспортування.

– Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Проте, що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Відповідно, симптоми можуть проявитися вже через 2 години, або ж значно пізніше – через 4 доби й більше.

– Порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму. Хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів.

Читайте також: Після вживання консерви зі свинини від ботулізму помер чоловік

– Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" в горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми зумовлені ураженням ковтальних м’язів.

– Неврологічна симптоматика триває кілька днів – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook