На Волині сьогодні, 16 жовтня, відбувся перший в Україні відкритий аукціон з продажу бурштину, який здобуло за місяць роботи комунальне підприємство "Волиньприродресурс". Торги пройшли у приміщенні Волинської обласної ради. Аби стати учасниками публічних торгів потрібно було попередньо пройти реєстрацію та зазначити кількість та фракцію бурштину, яка зацікавила покупця.

Читайте також: У Волиньраді проходить унікальна виставка бурштину (фото, відео)

Аукціон транслювався у прямому ефірі, аби участь у торгах учасники змогли прийняти дистанційно. Крім того, присутні на аукціоні могли наживо побачити бурштин, який виставлявся на  продаж. Зазначимо, що до участі в аукціоні долучилися троє учасників, які були безпосередньо присутні у залі, а також, троє, які брали участь онлайн.

Як розповів, перед початком торгів виконувач обов’язків директора КП "Волиньприродресурс" Анатолій Капустюк, за перший місяць роботи вдалося підняти на поверхню 1 тонну 84 кілограми бурштину. 

До продажу на аукціону пропонували сонячне каміння 9 фракцій за різними цінами.

Бурштин найменшої фракції – від 0 до 2 грамів, початкова ціна якого становила за кілограм 20 доларів, придбав учасник онлайн одним лотом (понад 18 кілограмів) за 50 доларів за кілограм. 

Наступний лот – бурштин фракцією 2-5 грамів (10 кілограмів) продали за 135  доларів за один кілограм. Також, каміння такої ж фракції загальною вагою 25 кілограмів, придбав ще один учасник аукціону.

Бурштин фракції 5-10 грамів, початкова ціна якого 250 доларів за кілограм, продали 50 кілограмів за початковою вартістю.

Наступний лот – каміння фракцією 10-20 грамів, початкова ставка якого становила 625 доларів за кілограм, реалізували 100 кілограмів за початковою вартістю.

Бурштин фракції 20-50 грамів, який виставили на аукціон за 1290 доларів, продали 200 та 5 кілограмів. 

Каміння фракції 50-100 грамів (ціна – 1690 доларів за кілограм) продали 100 та 10 кілограмів за пропонованою ціною.

Бурштин, фракцією 100-200 грамів (ціна – 2100 доларів за кілограм) продали 100 кілограмів за вказаною вартістю.

Наступний лот фракції 200-300 грамів (ціна – 2670 доларів за кілограм), реалізували 3 кілограми 790 грамів за заявленою ціною.

І каміння фракції 300-500 грамів, яке можна було придбати за 2870 доларів за один кілограм, продали 4 кілограми 405 грамів.

Бурштин найбільшої фракції – від 500 до 1000 грамів, не продали, оскільки це каміння планує придбати Міністерство фінансів України для Музею дорогоцінного каміння та металів.

"Чекатимемо їхніх побажань та пропозицій по ціні", – зазначив Анатолій Капустюк.

Загалом, за результатами відкритого аукціону, як повідомляє облрада, було продано 627 кілограмів  бурштину на загальну суму 21 мільйон 650 тисяч гривень або 763 тисяч 675 доларів.

Анатолій Капустюк зазначив, що результат аукціону – успішний, як для першого разу.

"Плануємо щомісяця проводити такі аукціони. Зважаючи на те, що публічні торги  відбувалися вперше, було не так багато заявок. Ми довели, що спроможні не лише видобувати сонячне каміння, а й офіційно та в прозорому режимі його реалізувати. У майбутньому плануємо стати серйозним гравцем на міжнародній арені.  Від реалізації каміння будемо переходити до виробництва та реалізацію ювелірних виробів", – розповів Анатолій Капустюк.

Читайте також: Єдине в Україні: на Волині комунальне підприємство видобуває бурштин (відео)

На аукціоні були присутня також голова обласної ради Ірина Вахович, яка назвала нинішній аукціон історичною подією та задоволена його результатами.

Нагадаємо, що Волинська обласна рада сьомого скликання за ініціативою Ігоря Петровича Палиці прийняла рішення про створення комунального підприємства "Волиньприродресурс" у квітні 2016 року. Основною метою і напрямком діяльності було визначено розробку корисних копалин області з метою створення робочих місць та наповнення бюджету.

У лютому 2017 року "Волиньприродресурс" отримав від Державної служби геології та надр України за погодження Міністерства екології та природних ресурсів України: 4 спеціальні дозволи на користування надрами з метою видобування бурштину терміном на 20 років; 4 спеціальні дозволи на видобування торфу, придатного для виробництва брикетів та приготування компосту, терміном на 20 років та спеціальний дозвіл на користування надрами з метою видобування комплексних мідних руд, терміном на 20 років.

На сьогодні на території України, "Волиньприродресурс" є найбільшим підприємством створеним для видобування бурштину загальною ліцензійною площею 51 524,7 гектара, що охоплює території Маневицького, Любешівського та Камінь-Каширського районів, а також видобування інших корисних копалин.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook