У Луцьку в Центрі комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю "Пролісок", що знаходиться на вул. Кравчука, 6 вихователька вдарила ногою дитину-аутиста.

Читайте також: Вихователька побила дітей на Прикарпатті

Про це "Під Прицілом" повідомила одна із студенток факультету психології та соціології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Марія В. За словами дівчини, нещодавно вона та її одногрупниці потрапили за розподіленням у цей спеціалізований заклад на практику.

Як розповідає нам студентка, неприємний інцидент трапився вчора, 24 квітня у групі для дітей-аутистів "Метелик".

Хлопчик, якому на вигляд 8-10 років, щось трішки бешкетував та малював на столі виховательки, якій чомусь дуже не сподобалось те, що робить дитина. Недовго думаючи, вихователь Наталія – а саме так звуть жінку, підійшла до хлопчика та вдарила його ногою по ніжках.

"Я зараз відчуваю себе винною, що нічого не сказала їй відразу, і мене за це справді можна осуджувати. Ми з одногрупницею такого не очікували і навіть не зрозуміли спочатку, що трапилося. Це ж не була гра, а вона просто його вдарила", – розповідає Марія.

Сьогодні вранці журналіст "Під прицілом" вирішив відвідати заклад і поспілкуватися з керівництвом про цей ганебний вчинок вихователя по відношенню до дитини з особливими потребами. На місці вдалося застати лише заступницю керівника закладу Вікторію Потейчук, хоча автомобіль "Міцубісі Галант", який належить директору Центру Стельмащуку Олександру Ростиславовичу, стояв припаркований неподалік

Спочатку вона розмовляла дуже спокійно і розповідала про те, що таке узагалі неможливо у виховному процесі, то що є якась неадекватна матуся, яка зводить рахунки із закладом і скаржиться у всі можливі інстанції, намагаючись дискредитувати професіоналів, які тут працюють. До слова, у них в закладі дуже багато Наталій і це все звичайна нісенітниця.

Обличчя Вікторії Потейчук змінилося, коли їй сказали, що про, те що хлопчика-аутиста вдарила ногою вихователька розповіли журналістам студенти, що зараз перебувають у Центрі на практиці. Заступниця просто почала плутатися у відповідях і розповідати відверту брехню. То жодних практикантів у нас нема, то вони були, але раніше, то учора тут нікого не було, а лише минулого тижня приходили якісь дівчатка.

Згодом заступниця, після озвучення групи "Метелик" і інших деталей, заявила, що знає про яку саме Наталку іде мова. На прохання журналістів, покликати її на розмову, жінка пішла і зниклана 20 хвилин. Разом з тим, у кабінеті директора, якого нібито не було на місці, тривала чайна царемонія, бо працівниці метушилися із чайниками та ласощами.

З Наталією, яка очевидно має в своєму арсеналі зовсім інші методи виховання, ніж хотілося б батькам дітей із такого виду захворюваннями, нам так і не вдалося зустрітися.

{{photo-3}}

Її керівник чомусь повернулася сама і почала розповідати історії, як батьки щодня оглядають своїх дітей на предмет синців, коли забирають, і у них особливе тіло, а фізичний вихователь може підтвердити, що це неправда і Наталка не била малюка-аутиста. Заступниця порадившись із кимось по телефону і, злякавшись розголосу, обіцяла провести власне розслідування. 

Зазначимо, що держава зараз виділяє величезні кошти на підтримку дітей із особливими потребами та інклюзивне навчання, яке рекламує сама дружина Президента Марина Порошенко, яка з цією метою відвідувала нещодавно Волинь. Діти з аутизмом – особливі і не усі батьки можуть дати їм необхідні знання та потрібний рівень соціалізації.

Читайте також: Дружина Порошенка підпише з губернатором Волині меморандум

Наразі керівництво державного Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю "Пролісок" заперечує навіть той факт, що вчора у них були практиканти, нерозуміючи як інформація про те, що сталося просочилася до преси. Проте, свідками події була не тільки Марія В. і її колега, але й діти, які там навчаються і яких вона певно виховують і аналогічно карають за подібні витівки.

Відомо лише одне – упродовж цього часу представник адміністрації постійно говорила журналістам неправду і намагалася перекрутити усе на свій лад. Для чого це робити, якщо керівництву нічого приховувати? Цікаво, чи відомо про подібні речі, які трапилися учора батькам, які вірять, що їх діти в безпеці і про них турбуються? Очевидно, ті не дуже цікавляться тим, що відбувається у Центрі і мало спілкуються зі своїми дітьми про методи виховання та реабілітації.

Та чи знає керівник закладу Олександр Стельмащук про те, як виховують особливих дітей його працівники і чи отримає ситуація логічне завершення чи адміністрація просто захоче усе замнути?

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter