Відома агрофірма, що має 75% німецьких інвестицій та працює на Волині 13 років, використовує землі сільськогосподарського призначення (паїв) із грубим порушенням земельного законодавства.

Читайте також: Елітні авто, зброя, та годинники: волинський нардеп Мартиняк опублікував свої статки

Як стало відомо журналістам "Під Прицілом", товариство з обмеженою відповідальністю "Фелікс Агро" зареєстроване у Ківерцівському районі у селищі міського типу Олика. Директором цього підприємства є Давидюк Павло Михайлович.

На сервісі моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру Оpendatabot є інформація про власників цього підприємства.

"Підприємство з іноземними інвестиціями ТзОВ "Фелікс Агро" ризикує втратити 200 га землі через рейдерську атаку на нього", − такими заголовками нещодавно рясніли новини маловідомих видань про сільськогосподарську діяльність. Хоча, можливо, ці голосні заголовки були лише для відведення очей від більш важливіших питань.

Як повідомляють мешканці Ківерцівського району, "Фелікс Агро", засновниками якого є 75% німці, використовує землі сільськогосподарського призначення (паїв) із грубим порушенням земельного законодавства та надають докази цьому.

При використані земельних часток (паїв) вказане товариство не сплачує в бюджети Олицької, Дідичівської, Жорнищенської сільських рад кошти за використання проектних доріг, які становлять від 8 до 12% від загальної кількості земель, а це близько 300 га. Сільські ради недоотримують до своїх бюджетів надходжень  близького 1 млн гривень на рік (з розрахунку 3 тисячі гривень за 1 га на рік). Також використовує не витребувані паї та землі резерву без укладення договорів оренди, що частково підтверджено перевіркою Держгеокадастру.

Окрім того, товариство змінило цільове використання земель, пасовищ та сінокосу без будь-яких погоджень із власниками цих угідь та сільськими радами, тобто використовує, як ріллю, а платить як за сінокіс, що є у двічі менше. (Рілля́ − виоране поле; зораний шар ґрунту.)

Читайте також: На Волині майже 650 га землі віддали фірмі, пов’язаній з кіпрською офшорною компанією

Власники земельних часток на початку 2019 року провели ґрунтознавчу експертизу (детальний аналіз ґрунту) в інституті ґрунтознавства та агрохімії. Родючість землі порівняли із дослідженнями 2008 року та виявилось, що показники аналізу значно гірші від попередніх на 7−10 одиниць виміру, а це означає, що раніше родюча земля на Волині зараз просто на просто виснажена недобросовісним підприємцем. Варто зауважити, що ні Держгеокадастр, ні правоохоронні органи на вказані факти порушень не реагує і це наштовхує на думку про матеріальну "підтримку"  держпрацівників.

Також стало відомо, що директор ТзОВ "Фелікс Агро" забруднює отрутохімікатами землі, вносячи у двоє більше від дозволеної норми, при цьому зберігаючи всі хімікати під відкритим небом, котрі із дощем забруднюють території сіл та сусідніх помешкань.

Екологічну інспекцію директор товариства до перевірки не допустив, чим далі продовжує порушувати природоохоронне законодавство без будь-якої відповідальності.

Під недолугим керівництвом Давидюка Павла, підприємство засіває землі без проведення сівозміни.

Щороку засівається ріпак та соя, що заборонено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України.

Згадані культури можливо засівати лише раз на шість років, однак зазначені порушення закону та потурання Держгеокадастру, екологічної інспекції та правоохоронних органів залишаються без належної оцінки.

У зазначені органи звертались власники земельних часток (паїв), однак залишились без відповіді та ніхто не зреагував на ситуацію вцілому. Також пайовики звертались з проханням до горе-керівника про розірвання договорів, на що він їм відповів, що в нього значно більші фінансові можливості і землю він не поверне, та цинічно порадив звертатись до суду.

Читайте також: На Волині сотні гектарів земель віддають фіктивним фірмам

Частково урожай з полів, що орендує підприємство "Фелікс Агро", так званий керівник приховуючи від німецьких засновників, які володіють 75% акцій, реалізує через фірму своєї дружини, яка по сумісництву є бухгалтером підриємства, виручені кошти за сумнівними схемами присвоює собі.

Також, як стало відомо інформаційному ресурсу "Під Прицілом" з власних джерел, нещодавно дружина директора ТзОВ "Фелікс Агро" Давидюк Наталія Петрівна, яка по сумісництву є бухгалтером "Фелікс Агро", зареєструвала аналогічне підприємство з назвою "Товариство з обмеженою відповідальністю "Дагро"".

За даними відкритих реєстрів у мережі, ТзОВ "Дагро" зі статутним капіталом усього 10000 гривень, займається вирощуванням зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур.

Фірма-"прокладка" дружини Давидюка не має ніяких власних потужностей та основних засобів. Як вказано в реєстрі, на підприємстві працює всього на всього одна людина, яка не може вирощувати та реалізовувати сільськогосподарську продукцію.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook