Сучасна людина, котра живе у великих містах або маленьких містечках, відірвана від природи та постійно зосереджена на пошуку роботи або на самій роботі. Вона має замало радості та багато клопоту, постійно перебуває в умовах стресу. Іноді нервове напруження проявляє себе поганим настроєм або сумними думками, але з часом воно накопичується та переростає у нервові зриви. Щоб запобігти цьому, треба добре та багато спати, гарно та різноманітно їсти, часто виїздити на природу та урізноманітнювати своє дозвілля. Якщо не має змоги заспокоїти себе таким чином, треба приймати заспокійливі препарати. Звісно, спочатку потрібно звернутися до лікаря.

Види заспокійливих лікарських засобів

Заспокійливі засоби поділяють на:

• седативні препарати;

• нейролептики;

• транквілізатори;

• антидепресанти;

• барбітурати.

Седативні препарати мають зазвичай рослинну основу та м’яку дію. Вони повертають людині спокій, знімають стреси та допомагають скоріше засинати. Такі препарати відпускаються в аптеках без рецепту.

Нейролептики, транквілізатори, антидепресанти та барбітурати має виписувати лікар, оскільки ці лікарські засоби мають дуже сильну дію на нервову систему, можуть взаємодіяти з іншими препаратами та провокувати важкі побічні реакції. Перед тим як шукати їх на сайті https://apteka-ds.com.ua/catalog/nervova-systema/zaspokiylyvi-ta-snodiyni-zasoby обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем, котрий зможе оцінити необхідність приймати такі препарати у конкретному випадку, порадить найліпший препарат та допоможе підібрати найліпшу дозу діючої речовини. Багато з таких препаратів відпускається лише за наявності рецепта і мають багато протипоказань.

Які заспокійливі препарати відпускають без рецепта?

Якщо ви вже доросла людина, котра знає життя та вміє себе контролювати, ви знаєте, які лікарські засоби, котрі відпускаються в аптеці без рецепту, можуть ефективно вас заспокоїти, повернути рівновагу у випадку сильного стресу, нормалізувати емоційний стан у випадку сімейної сварки або неприємностей на роботі.

Можливо, це:

• настойка півонії, котра поліпшує настрій та нормалізує біологічні ритми;

• настойка пустиннику, котра допомагає при дратівливості та легких формах порушення сну;

• корвалол, котрий допомагає при розладах сну та невротичних станах;

• екстракт валеріани (таблетки), котрий ефективно заспокоює;

• гліцин, котрий допомагає подолати стресові ситуації, нормалізує сон, покращує розумову діяльність.

У багатьох випадках своєчасний прийом цих препаратів допомагає повернути у життя рівновагу та здоровий сон. Але у деяких випадках вони лише пом’якшують симптоми, але не повертають гарний настрій та бадьорість. Якщо курс лікування цими препаратами не допоміг, обов’язково зверніться до лікаря, котрий може порадити вам більш ефективні та сильні препарати. Наприклад Афобазол, Тенотен, Новопассит, Персен та інші менш розрекламовані препарати.