Народний депутат України Андрій Декрач 19 травня провів пресконференцію та опублікував записи телефонних розмов. Нардеп стверджує, що на плівках розмова тоді ще президента України Петра Порошенка, віцепрезидента США Джо Байдена і глави Держдепу Джона Керрі.

Читайте також: Рейтинг Порошенка: три чверті українців не довіряють експрезиденту

Американські посадовці вимагали у Петра Порошенка звільнити генерального прокурора Віктора Шокіна. Як стверджує Деркач, голоси на них належать саме американським чиновникам та українському президенту. А розмова відбулася 3 грудня 2015 (прим. час президентства барака Обами), предає Страна.

"У записі розмов, якраз показується, як Керрі разом з Байденом наполягали на звільненні генпрокурора Шокіна, який розслідував справу Бурісми і в результаті вийшов на Байде", – каже Деркач.

Після цього увімкнув запис розмови, на якій Джон Керрі говорить "заміни Генерального прокурора Шокіна, він на мою думку заблокував процес очищення Генеральної прокуратури. Знаю, що віцепрезидент дуже занепокоєний з цього приводу. Отже було б добре, якби ми знайшли якесь рішення".

Потім Деркач оприлюднив нарізку розмови за 18 лютого між Байденом та Порошенком. На ній, голос схожий до Порошенка, говорить про "дві новини хорошу і погану". Хороша полягає в тому, що Шокіна попросили піти у відставку і той "попри підтримку у парламенті погодився це зробити".

Читайте також: Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження проти Порошенка

Далі навели запис "розмови Байдена і Порошенко від 22 березня 2016 року" за чотири дні до зняття Шокіна в Раді.

"У випадку, якщо у вас буде новий уряд і новий генеральний прокурор, я буду готовий до публічного підписання зобов'язань на 1 мільярд доларів", – говорить Байден.

З іншого боку йому відповідають, що  це "надзвичайно сильна мотивація. Одним з можливих кандидатів на цю посаду був лідер моєї фракції Луценко. Якщо ви вважаєте, що політично мотивована персона не зовсім підходить з вашої точки зору, я відкликаю свою пропозицію. Ніхто не знає, що я буду пропонувати Луценка", – пояснює президент.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook