Народна депутатка, членкиня депутатської групи "Партія "ЗА Майбутнє" Ірина Констанкевич ініціювала звернення до Президента України щодо запровадження свята – Дня сільських жінок та установлення 15 жовтня днем його щорічного відзначення на загальнодержавному рівні.

Читайте також: Нардепка з Волині Ірина Констанкевич захворіла на COVID-19

Про це народна обраниця повідомила у Facebook, пише ІА "Волинські новини".

Кожна третя жінка в Україні мешкає у сільській місцевості. Згідно з даними Держстату, в Україні – близько 7,5 мільйонів сільських жінок.

Саме 15 жовтня світ відзначає Міжнародний день сільських жінок. Цю пропозицію підтримали колеги з парламентської групи "Партія "ЗА Майбутнє" Тарас БатенкоСергій Мінько та Олександр Герега, а також депутати з інших фракцій Лариса БілозірОксана СавчукТетяна Циба.

Така депутатська ініціатива – це не просто про впровадження чергового дня свят у календарі. Це питання набагато ширшого характеру, і передусім, привернення уваги центральної влади до проблем сільських жінок. Ірина Констанкевич обрана у 23 окрузі, де переважає сільське населення. І сільські жінки важлива сила.

"Суспільство має звернути особливу увагу на життя жінок у сільській місцевості. Багато з них не мають доступу до якісної медицини, освіти, інформаційних, фінансових, комунікаційних ресурсів. До прикладу, 48 % сільських жінок не мають медзакладів у межах пішої доступності, стільки ж не можуть собі дозволити придбати необхідні ліки. Часто на прийом до лікаря доводиться їхати в райлікарню, але дістатися туди буває нічим. Репродуктивне здоров’я жінок в сільській місцевості в Україні за останні 20 років погіршилося. Найбільше жіноча онкологія вражає саме сільську жінку, бо немає вчасного медогляду і хвороба часто виявляється надто пізно", – розповідає Ірина Констанкевич.

Упродовж декількох років, у 23 окрузі Ірини Констанкевич, з її ініціативи впроваджувалася програма "Здоров’я – кожному мешканцю села". Вона передбачала організацію виїзних прийомів лікарів у селах. Тисячі людей тоді отримали можливість отримати консультації терапевта, педіатра, окуліста, гінеколога, зробити кардіограму.

"В одному селі за день до лікарів завжди зверталося понад сотня людей, а якось ми зафіксували рекордну кількість – 290 людей! Це свідчить про те, що у селах потреба у медичних послугах – дуже нагальна. Тому з одних головних завдань, які ми ставимо перед собою, – це розробка ефективних програм та механізмів забезпечення доступності сільської медицини. І такі позитивні приклади є і у моєму 23 окрузі. Приміром, у Прилісненській ОТГ запровадили програму, яка передбачає надання житла сімейним лікарям. З фахівцями там немає проблем, адже вони розуміють, що за таких умов, можна не боятися працювати у селах", – каже народна депутатка.

Читайте також: Народний депутат з Волині обурилась змінами до Державного бюджету, який пропонує уряд

Найбільше економічні негаразди відчувають саме сільські жінки. У селах часто їхня праця знецінена. Здебільшого саме вони "тягнуть" на собі все господарство, адже чоловіки тут часто не мають роботи і починають зловживати алкоголем.

"Третина населення України проживає в сільській місцевості, 53% з них – жінки. Але частка жінок, які очолюють сімейне фермерське господарство, складає всього 18%. Лише третина кооперативів, які отримали фінансову підтримку за державними програмами у 2019 році, очолюється жінками. У той же час міжнародні дослідження доводять: жінки-фермерки заробляють більше, аніж чоловіки-фермери. Вважаю, що жінки повинні бути більше залученими до управлінських процесів на всіх рівнях влади. Разом з колежанками із Жіночого руху "ЗА Майбутнє" ми вже почали над цим працювати", – говорить народна депутатка.

"На Волині у ради різного рівня з 532 депутатів, які пройшли від партії "ЗА Майбутнє", 219 – це жінки, чимало з яких працюватимуть у радах сільських та селищних ОТГ. Спільно ми будемо міркувати над тим, що потрібно зробити для того, аби права сільських жінок не були знівельовані, щоб вони мали передусім належний доступ до медичної та соціальної допомоги", – наголошує Ірина Констанкевич.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook