Сергій і Юлія Льовочкіни – чинні депутати українського парламенту від "Опозиційної платформи – За життя" були замішані у схемі відмивання російських бюджетних грошей.

Читайте також: Фракція "Опоблок" видворила зі своїх рядів Льовочкіна та Бойка

Про це повідомляє портал журналістських розслідувань "Слідство. Інфо", який посилається на Проект з розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP.

Як виявилося, українські нардепи були власниками латвійського банку Trasta Komercbanka, який причетний до масштабної схеми, в якій виводилися мільярди доларів з російського держбюджету.

Розслідувачам вдалося встановити, що за допомогою фінансової схеми з російських банків було виведено понад 20 мільярдів доларів на рахунки фейкових компаній.

За даними журналістів, ці гроші належали організованій злочинності або кошти з російського бюджету, виведені за період 2011-2014 років. І серед тих, хто виводив ці гроші, був саме Trasta Komercbanka.

З листувань Льовочкіних було встановлено, що банком фактично керував американець Чарльз Трехерн, якому належало близько 10% у цій фінустанові. Під наглядом Юлії Льовочкіної громадянин США керував майже чотирма десятками офшорів, осібно у Франції і творами мистецтва. Чарльз Трехерн, звичайно ж, змушений був приховувати справжніх власників усього, що належало нібито йому, про це стає зрозуміло з його листування з адвокатом Льовочкіних.

Читайте також: 54 кандидати в нардепи голосували за диктаторські закони Януковича: повний список

Трехерн мав приховувати, що екскерівник Адміністрації Президента часів Януковича та його сестра – народна депутатка володіють цими активами. Саме тому він та інші люди виступали довіреними особами для впливових політиків. 

"Ніде і ніколи не варто використовувати ім’я керівників. Усі політики повинні стояти осторонь бізнесу протягом трьох-п’яти поколінь", – зазначав Трехерну в електронному листі один із юристів сім’ї Льовочкіних. 

Ще одним співвласником Trasta Komercbanka був ексрегіонал та діловий партнер Льовочкіних Іван Фурсін. Йому належали ще 33% банку. Ще 43% банку належали гендиректору банку Ігорю Буймістеру, якого журналісти також називають бізнес-партнером Льовочкіних.

Також, як встановили розслідувачі, у 2010 році Трехерн пояснював секретареві Юлії Льовочкіній, як правильно скласти підроблений контракт. З його допомогою потім перераховували кошти через через офшорну компанію Lynform Capital, яка також фігурувала в розслідуванні про "мегапральню".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook