Низка українських народних депутатів від "ОПЗЖ" попри війну на Донбасі та анексію Росіє Криму регулярно відвідували Москву та окупований півострів. Про це неодноразово вони повідомляли самі у своїх соцмережах та нині заборонених рішенням РНБО прокремлівських "телеканалах Медведчука".

Читайте також: "Медведчук з Порошенком експлуатували активи України та забезпечували особисті надприбутки", – політтехнолог про розмову кума Путіна та Суркова

У розпорядження російської "Нової газети" потрапила цікава інформація про перельоти українських народних обранців та документи, якими вони користувалися, пише ТСН.

Так, як повідомляє російське видання, рекордсменом за візитами до РФ виявився Ренат Кузьмін, заступник генпрокурора України часів президентства Януковича. "З 2015 по 2019 роки він переміщався за повітряним маршрутом Москва-Сімферополь-Москва (іноді Санкт-Петербург-Сімферополь) близько 240 разів", − йдеться у повідомленні.

Більше того, він неодноразово порушував законодавство України, оскільки в'їжджав до анексованого Криму через територію РФ, а також нібито користувався закордонним паспортом, який за кількістю цифр відповідає російському, однак який у базі РФ відсутній.

"У вересні 2019 вже з депутатським мандатом Кузьмін двічі, по старій пам'яті, злітав до Сімферополя з Москви. 9 березня 2020 добирався з Мінська до російської столиці бізнес-джетом T7-BRG, а вже на наступний день поспішав бортом T7-GEM з Москви до Вільнюса", − повідомляє російська газета.

Як стверджує джерело видання в українських спецслужбах, подорожували разом з Кузьміним і колеги по Раді − однопартійці Тарас Козак, проти якого РНБО нещодавно ввела санкції, і Олександр Колтунович, а також нафтовий бізнесмен з Білорусі Микола Воробей, що в кінці минулого року потрапив під санкції ЄС, а також співзасновник охоронної компанії "Шторм" і одночасно помічник народного депутата України Медведчука Андрій Мартинов

Така ж сама історія і з Козаком, який, за інформацією "Нової газети", 24 січня 2020 року летів з Ростова до Кишиніва з документом, номер якого відповідає формату російського закордонного паспорта. Однак, як пише видання, усі інші перельоти, зокрема і з Москви до Сімферополя, яких було немало, він здійснював вже за українським закордонним паспортом. 

Окремо, слід зазначити, що багато літав Козак і на російських бізнес-джетах, серед них і компанії "Газпромавіа"  та разом з російськими бизнесменами, які є постачальниками спецтехніки для ФСБ, а також займалися поставками до України дизельного пального "Роснафти" по трубопроводу проводу "Самара − Західний напрямок", який РНБО повернула у власність держави, наклавши санкції на Медведчука. 

Окрім того, як повідомило "Новій газеті" джерело українських спецслужбах, російський паспорт є і у Наталії Лавренюк, яку ЗМІ називають цивільною дружиною нардепа Козака.

Читайте також: Оксана Марченко, згадавши Бога, розповіла про участь у майбутніх виборах президента України

Нагадаємо, 19 лютого РНБО ухвалила рішення про застосування санкцій проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб. Зокрема, санкції будуть застосовані до голови політради партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко. Санкції накладаються на все майно та активи, які є у підпорядкуванні Медведчука та його дружини. Також РНБО ухвалила рішення про повернення у власність держави частини нафтопродуктопроводу "Самара − Західний напрямок", оскільки нею володіє компанія "ПрикарпатЗахідтранс", яку пов'язують з Медведчуком.

Раніше, 2 лютого Зеленський увів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти депутата від "Опозиційної платформи − За життя" Тараса Козака та 8 компаній, які є засновниками телеканалів "112 Україна", "ZIK" і "NewsOne". Через санкції ці телеканали припинили мовлення в Україні.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook