Національний банк України спільно з міжнародними платіжними системами Visa та Mastercard схвалили зниження розмірів ставок комісії інтерчейндж. Про це свідчить «Меморандум про сприяння конкурентному платіжному ринку», який підписали сторони.

Читайте також: Курс долара може опуститися до рекордної у 2021-му позначки: скільки заплатимо за валюту

Відповідний меморандум є відкритим для приєднання будь-якими іншими платіжними організаціями платіжних систем та іншими учасниками ринку. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Зважаючи на стратегічну важливість для України подальшого розвитку безготівкової економіки, та, зокрема, поширення безготівкових платежів, був узгоджений підхід щодо поступового зниження граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій (інтерчейндж). Досягнутий компроміс ми вважаємо збалансованим і виваженим. Таке рішення сприятиме зниженню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів українців – користувачів платіжних карток, а також – розвитку конкуренції та розширенню можливостей для появи на платіжному ринку нових інструментів безготівкових розрахунків», – заявив заступник голови Національного банку Олексій Шабан.

За його словами, для цього компанії Visa та Mastercard звернулися до Антимонопольного комітету України із заявою щодо надання дозволу на узгоджені дії. Після отримання такого дозволу вони розпочнуть поступове зниження граничних розмірів ставок комісії інтерчейндж, зокрема комісії мають становити:

  • з 01.07.2021 – не більше 1,20%;

  • з 01.07.2022 – не більше 1,00%;

  • з 01.07.2023 – не більше 0,90%.

Національний банк неодноразово наголошував на необхідності збереження виключно ринкових підходів до регулювання платіжного ринку. Адже це дає можливість фінансовій індустрії забезпечувати подальше зростання безготівкових платежів, скорочення частки тіньової економіки та зростання надходжень до державного бюджету в результаті цифровізації платежів.

Читайте також: Банкам заборонили використовувати дрібний шрифт в договорах

Водночас раніше Національний банк повідомляв, що запровадження обмеження розміру комісії інтерчейндж у Європі призвело до настання негативних наслідків. Зокрема:

  • зросла вартість річного обслуговування кредитних карток;

  • зникли з ринку пропозиції щодо безоплатного обслуговування дебетових карток;

  • зменшилася загальна кількість карток в обігу та середня кількість карток на одну особу;

  • збільшилася вартість овердрафтів та отримання кредитних коштів;

  • скоротилися програми кешбеків із стимулювання безготівкових розрахунків, які формально існують, але фактично не дають користувачу змоги отримати суттєву суму кешбеку.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook