Жителі села на Хмельниччині скаржаться на нашестя чорнокрилих жуків. Вони літають та повзають по людських оселях і навіть кусають, кажуть селяни. Люди розпочали війну з комахами, але кількісна перевага на боці жужелиць.

Читайте також: Через нашестя короїдів Волинь може залишитися без лісів (відео)

Про це повівдомляє 1+1.

Нічні жуки перетворили життя селян на пекло, люди уже тижнями не сплять.

"Світло увімкнене цілу ніч, дитина спить, а я сиджу над дитиною, щоб не залізло в вуха, в носа. Мені в вухо заліз, біля вуха, чую, шарудить, викинула", – розповідає жителька села Жердя Ірина Богдан.

Дехто спить із ватою у вухах. Інші, як пан Олександр, не засинають допоки не переб'ють усіх комах в оселі. Із заходом сонця у його хаті починається фільм жахів. Жуки виповзають із усіх щілин.

"Вечір підходить, ми вже, як кажуть – зараз почнеться. І от по всіх кімнатах ходим по колу, я з мухобойкою, вона позаду з віником і совком і збираємо то всьо", – розповідає він. 

Народна війна з чорнокрилими у розпалі. Люди облаштовують саморобні пастки. На краю кукурудзяного поля закопують у землю скляні банки із в'яленою рибою і водою. На таку приманку ловлять тисячі жуків. Селяни певні – комахи заповзають до них із фермерської кукурудзи.

"Це треба пізно ввечері йти, об 11-й годині ми ходили всі, там сиділи, світили фонариками – вони там кишать, вилазить звідтам", – розповідає мешканка села Надія Приймак.

Читайте також: У волинських лісах масово всихають сосни

З першими сонячними променями у людей та жуків настає перемир'я. Пані Надія вигрібає загиблих уночі. Чорні трупи у її хаті повсюди – плавають в унітазі, валяються під килимом, лежать на кафелі ванної кімнати.

Фахівці Держпродспоживслужби днями ідентифікували ворога селян. Це жужелиця дика. У природі вона не рідкість, але таку масову міграцію в людські оселі зустрінеш нечасто.

"Вони живуть поблизу полів. Якщо на полі нічого нема, вони йдуть до хати. Зараз велика кількість опадів іде, навіть сьогодні подивіться – дощ за дощем, і воно того розмножується", – розповідає заступник керівника Чемеровецького районного управління  “Держпродспоживслужби” Олександр Голод. 

Саме дощове літо та вологий грунт призвели до демографічного вибуху жужелиці у Жерді, певні фахівці. І ареал жуків розширюється, чорнокрилі з'явилися вже у центрі села.

Селяни і попросили б допомоги у своїй біді, але не знають навіть в кого. Самотужки позбутися жужелиці не можуть. Поки знищують одних жуків, їхнє місце займають інші. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter