Для 39-річної породіллі з Млинівщини, яка днями померла в реанімації інфекційного відділення Волинської обласної клінічної лікарні, це були вже п’яті пологи, двоє з яких відбувалися за допомогою кесаревого розтину. Жінка звернулася до перинатального центру на плановий огляд. Там в неї виявили низьку сатурацію та відправили до інфекційної лікарні. Згодом жінка народила у пологовому будинку, але, на жаль, померла через пневмонію, спричинену коронавірусною інфекцією.

Читайте також: Без мами залишилось шестеро діток: у Луцьку від коронавірусу померла молода породілля

Про це розповіла медичний директор інфекційного госпіталю Волинської обласної клінічної лікарні Наталія Скальська, пише ІА Волинські Новини.

"Жінка захворіла 19 червня, у неї з’явилася температура. Перед цим протягом двох днів, перебуваючи вдома, в неї була задишка, підвищений тиск та головні болі. Оскільки вона мала 39 тижнів вагітності, то 22 червня звернулася для планового огляду у Волинський обласний перинатальний центр, адже тепер вагітні обирають, де саме їм народжувати, незважаючи на область. Там їй зміряли сатурацію, вона мала показник 76, хоча норма – від 95 до 100. Шкірні покриви мали посиніння, хвора почувала себе погано. Поміряли температуру, вона виявилася високою. Відтак жінку скерували в інфекційну лікарню. Це відбувалося з дев’ятої по десяту годину ранку", – зазначила Наталія Скальська.

З її слів, оглянувши хвору в інфекційній лікарні, в неї запідозрили прееклампсію – це ускладнення вагітності, яке загрожує породіллі смертю. Вже в першій годині дня хвора була госпіталізована в пологовий будинок, де були зроблені всі обстеження. 23 червня лікарі провели консиліум і цього ж дня зробили кесарів розтин.

"До нас вона поступила 24 червня вже з позитивними тестами на коронавірус, тобто протягом доби після кесаревого розтину. Жінка була у важкому стані, в неї була низька сатурація та ознаки тотального ураження легень тяжкою ковідною пневмонією. Тести проводили 22 червня. За наполяганням пологового будинку її перевезли до нас в реанімацію, хоча добу після кесаревого вона була в пологовому будинку в реанімації", – пригадала лікарка.

Вона зауважила, що в той же день викликали лікаря, який її оперував, він обстежив жінку, їй зробили УЗД органів малого тазу, подивилися на проходження післяпологового періоду.

Читайте також: На Волині знову зросла кількість хворих на коронавірус (статистика по районах)

"В четвер і п’ятницю в неї був тяжкий стан. 27 числа жінка померла. Офіційна причина смерті – пневмонія, спричинена коронавірусною інфекцією. В неї була дуже низька сатурація – 76, норма від 95 до 100. Якщо показник 93, то ми вже "садимо" на кисень. Це з такою сатурацією вона приїхала з Млинова, можливо, пневмонія з'явилася в неї раніше", – зазначила медичний директор інфекційного госпіталю Волинської обласної клінічної лікарні.

Медик також повідомила, що стан дитини їй наразі невідомий, хоча акушери-гінекологи повідомляли, що після пологів немовля відправили в реанімацію.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook