УПЦ МП звернулась до Президента України Петра Порошенка із закликом застосувати право вето до закону №5309, згідно якого їй забороняється називатись українською.

Читайте також: На молебні біля Порошенка та Епіфанія "засвітився" відомий кримінальний авторитет

Про це йдеться у заяві юридичного відділу, оприлюдненій на сайті УПЦ МП.

В юридичному відділі зазначили, що закон зобов’язує релігійні організації, які мають свій центр в іншій країні, у своїй назві відображати приналежність до релігійної організації або об’єднання, до якої вони входять, шляхом обов’язкового відтворення у назві повної статутної назви такої релігійної організації з можливим додаванням слів "в Україні" та/або позначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації.

"У зв’язку із цим заявляємо, що прийнятий сьогодні законопроект № 5309 порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України, що належать до Української Православної Церкви, а також не відповідає Конституції України, Загальній декларації прав людини та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", – йдеться в заяві.

Читайте також: Перша парафія УПЦ МП перейшла до Православної церкви України

За їхніми словами, Україна є світською державою, що унеможливлює встановлення на законодавчому рівні якихось переваг або обмежень для тих чи інших релігійних об’єднань. А примушування Української Православної Церкви до зміни найменування, на думку УПЦ МП, є нічим іншим, як втручанням у її діяльність, що може призвести до "непередбачуваних наслідків у суспільстві".

"Вважаємо цей закон антиконституційним і маємо намір захищати свої права усіма законними способами. Звертаємось до Президента України застосувати до цього закону право вето", – зауважили в УПЦ МП.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter