Нове австралійське дослідження довело, що імунна система після перенесеного COVID-19 відновлюється понад 6 місяців.

Читайте також: Для людей, які хворіли на коронавірус, може бути достатньо однієї дози вакцини Pfizer

Раеабілітація після перенесеного COVID-19 виявилася важчою і тривалішою, ніж думали раніше. Австралійські вчени довели, що коронавірус призводить до аномалії в роботі імунітету, навіть через півроку після одужання, про це пише ТСН.

У відкритті, що опубліковано на сайті медичних досліджень Medrxiv, вчені доводять, як COVID-19 впливає на активність імунної системи в довгій перспективі.

Виявилося, що порушення імунітету зберігаються не менше шести місяців після того, як пацієнт переніс гостру стадію захворювання

Через півтора року після початку пандемії дослідники все частіше звертають увагу на довгострокові наслідки інфекції SARS-CoV-2. Ці синдроми отримали загальну назву «тривалий COVID» (або «довгий COVID»), і все більше число пацієнтів повідомляють про стійкі патологіях, що зберігаються протягом декількох місяців після гострого захворювання.

Австралійське дослідження відстежував 69 видужали пацієнтів, більшість з яких (якщо бути точним – 47) страждали лише легкою формою захворювання. Через унікального географічного положення Австралії, завдяки якому вірус вдалося майже повністю ліквідувати в певних регіонах, поточний проект може відстежувати довгострокові імунні реакції на інфекцію, не турбуючись про повторному зараженні або вакцинаційному статус – тобто дослідження буде максимально «чистим» з точки зору медицини.

Вчені описали вплив COVID-19 на периферичну імунну систему протягом шести місяців після початкового одужання. Зразки крові були взяті у кожного суб'єкта дослідження. В результаті було проведено аналіз рівня приблизно 130 різних імунних клітин, а також відслідковані відповіді антитіл і виміряна експресія тисяч різних генів, пов'язаних з імунними функціями.

Читайте також: Як лікується «Дельта» і скільки тестів є в Україні для визначення небезпечного штаму. Роз'яснення МОЗ (відео)

Результати демонструють стійкі запальні реакції і порушення імунної регуляції протягом півроку після одужання.

«Дослідження виявило істотне порушення регуляції кількості імунних клітин, яке було найбільш сильним через 12 тижнів після зараження, але все ще виявлялося в більшості випадків протягом шести місяців і, іноді, навіть довше», – пояснює Девід Лінн, один з провідних дослідників проекту.

Гени, відповідальні за запальні реакції, також залишалися активними через півроку після перенесеного захворювання.

«Можна логічно зробити висновок, що порушення їх регуляції пов'язано з фізичними симптомами тривалого COVID'а, однак, щоб довести це, необхідні подальші дослідження», – додав Лінн.

Нове дослідження дало медикам ще більше доказів, що свідчать про зв'язок аномалій імунної системи і симптомів тривалого COVID-19. Британське дослідження, опубліковане в квітні, також виявило стійкі імунні порушення у госпіталізованих пацієнтів через шість місяців після виписки.

Одним з найбільших сюрпризів нової роботи виявилося відсутність будь-якої кореляції між тяжкістю гострого захворювання та ступенем постинфекционной імунної дисфункції. За словами медиків, важка форма перенесеного COVID-19 не обов'язково означає, що через півроку у вас буде спостерігатися аномальна активність імунної системи – але вірне і зворотне: навіть легка форма може призвести до довгострокових ускладнень.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook