Монетизація субсидій – чергова обіцянка-цяцянка. Люди обурені новими змінами, адже вони не виправдовують себе.

Читайте також: Пенсіонери почали отримувати субсидії готівкою

Комунальні платіжки за лютий люди отримають без відображення субсидії, бо вже в березні її мають дати грошима. Про це повідомляє кожному субсидіанту Мінсоцполітики письмово. До прикладу, ось такий лист отримала 80-ти річна волинянка, якого і принесла до редакції. Мовляв, надто складно написано і незрозуміло. За роз’ясненнями ми звернулися до департаменту соцполітики. Заступник директора Департаменту Луцької міської ради пояснила, що монетизація житлової субсидії для різних категорій населення буде функціонувати по-різному.

"Пенсіонери будуть отримувати монетизацію на свої пенсійні рахунки, якщо в них відкриті карткові рахунки. Для пенсіонерів в яких картки Пенсійного фонду не відкриті Укрпошта принесе готівку в помешкання за адресою проживання таких пенсіонерів. Це буде стосуватися і пенсіонерів, які проживають в сільській місцевості, тобто вони отримають гроші через поштальйонів Укрпошти", – каже Вікторія Клімук, заступник директора Департаменту соціальної політики Луцької міської ради.

Читайте також: Розпочали перерахунок пенсій: кому і скільки?

Вікторія Клімук додає: люди працездатного віку, отримають кошти через миттєвий переказ, який називається "Швидка копійка" у філіях Ощадбанку.

"Тобто прийде смска заявнику, який подавав заяву і декларацію на призначення житлової субсидії і саме він із паспортом і кодом повинен буде підійти на філію Ощадбанку для отримання такого миттєвого переказу", – зазначає Вікторія Клімук, заступник директора Департаменту соціальної політики Луцької міської ради.

Крім того, таким чином можуть отримати субсидію, ті заявники, які подали документи з жовтня по грудень, а ті хто подав заяву пізніше по іншому.

"Ця категорія заявників, які звернулися в січні та лютому, вони кошти не отримають, але в платіжці в квитанції по оплаті за комунальні платежі, вони побачать колонку нарахування, вже колонки субсидії не буде, але нарахування будуть змінусовані на розмір житлової субсидії", – додає Вікторія Клімук, заступник директора Департаменту соціальної політики Луцької міської ради.

Така система нарахування субсидій буде діяти до травня, потім необхідно буде повторно подати заяву та підтвердити її призначення. Тобто кожен субсидіант у травні мусить особисто прийти до органу соцзахисту за місцем проживання, написати заяву про повторне призначення субсидії.

Селянка Вікторія мешкає у селі Воротнів, розповідає хату опалює дровами, адже провести газ дорого, та й тут економить: пічку топить раз на день. Сама працює на пошті, тож знає не з чуток, як люди ставляться до таких нововведень: "Люди, що кажуть, лучше були б вищітали зразу, щоб ми тієї замороки не мали. Я вчора тільки почала тії гроші носити то кожний носом кривить, що так зробили.Толку з того що ти принесла каже ти принесла в хату, а я їх завтра занесу".

Пан Леонід каже: розмір субсидії маленький, тому вона чоловіку не потрібна. Розповідає: живе з родиною в одній кімнаті, опалює її генератором та додає: добре, що зима цього року тепла. Каже:люди злі, бо голодні і на краще вже ніхто не сподівається.

"Субсидія зовсім маленька я працюю на заправці і такшо зарплата маленька, а субсидію дають маленька, так що вона мені. Вовки теж злі якщо голодні так само людям, якщо щось не хватає, це дуже тяжко для людини, але другі того не розуміють, думає тако, що живе значить живе, а лікарня так само…вже як є так є, виживаєм як бачим, виживаєм як бачим і щось на краще ніхто не надіється, бо всі олігархи тут на роботі, а за кордоном проживання в них і гроші капітал за кордоном, а тут на роботі, бо є з чого взяти", – зазначає пан Леонід.

Пенсіонери не розуміють як нараховують субсидію та кажуть, що монетизація їм не вигідна: "Та монетизація не є вигідною для людей. Ми подаємо одні куби, а нам чогось добавляють. Багато людей нарікають, що напалили на 2400, а 2600 прийде в платіжці. Наприклад ми за лютий напалили 335 кубів а платіжка прийшла на 348 і не можем ми зрозуміти"

Проте більшості людей у призначенні житлової субсидії відмовляють з різних причин.

Людині працездатного віку, яка отримує субсидію та проживає у сільській місцевості у якій немає відділення Ощадбанку доведеться їхати до районного центру, щоб її отримати.Також, номер телефону, який людина зазначає в заяві є дуже важливим, тому що працівники Ощадбанку, надсилають на нього інформацію. Тому він має бути працюючий, дійсний і тоді людина буде вчасно проінформована про надходження коштів.Тож маєте тиждень, щоб зорієнтуватися в яке відділення вирушати. Усіх субсидіантів, які не є пенсіонерами у відділеннях Ощадбанку чекають з 12 березня.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook