Так сталося, що на долю Олександра Тиводара випали випробування Афганськими горами. Він 19 з половиною місяців пробув в Афганістані, будучи командиром групи спецпризначення Головного розвідувального управління Генерального штабу. Доводилося бути й в інших країнах азіатського регіону.

Ключова фраза, якою він характеризує те, що довелося йому пережити і побачити на власні очі: "Той, хто воював, війни більше ніколи не хоче".
"Я за весь час ніколи не чув, щоб там діти плакали. Різні були ситуації, було таке, що душмани перевозили сім’ї в Іран на зиму, і ці каравани вночі потрапляли під вогонь. Поранених було багато, ми їх в госпіталі передавали, але ніколи не чув, щоб діти плакали, навіть маленькі… Люди там просто вже звикли до такої війни", – ділиться спогадами Олександр Тиводар.
Власне, у Олександра Тиводара – 64 бойових виходи. Доводилося маневрувати посеред Афганських гір, відстрілюватися, мінувати підходи.
"Коли я повернувся додому, то навіть не уявляв, наскільки прекрасно, коли ти просто можеш спокійно йти вулицею, і над головою нічого не свистить, не падає. Я зараз розумію тих хлопців, які повертаються з війни, але їм набагато важче, ніж було нам. Ми були більш готові до всього. А тепер 25 років країна жила без конфліктів, люди в армії не служили . Більшість не були готові до цього морально, не мали досвіду.
За півтора року вони втратили дуже багато на цій війні. Я знав, що мене в Афгані ніхто не залишить: я веду бій, викликаю вертоліт і нас заберуть, незважаючи ні на що. Якщо непогода, то вони пішки прийдуть", – розповідає Олександр Тиводар.
"Сьогодні я з гордістю можу сказати, що наші офіцери та солдати, що нині воюють на Сході України важкою працею та мужністю зберегли українську армію та дали відсіч ворогу. І довели всьому світові, що сучасна армія України – боєздатна", – зауважив голова ГФ "Варта порядку" Олександр Тиводар.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter