Шафа-купе – дуже функціональний, але і масивний предмет меблів. Тому важливо, щоб його дизайн максимально вписувався в інтер'єр. Вдало підібрана шафа-купе стає майже непомітною, ніби зливається з навколишнім оточенням і при цьому зберігає в собі досить багато речей, створюючи затишок і відчуття порядку. Вона також може скорегувати простір, заховати неприємні елементи комунікацій або стати родзинкою інтер'єру. Все залежить від того, яку мету ви перед собою ставите. Які ж основні параметри вибору шафи-купе?

Форму вибирають, в залежності від особливостей планування кімнати. Найбільш універсальною вважається пряма конструкція. У такій моделі може бути скільки завгодно дверей і саме різне наповнення.

Більш специфічними конфігураціями являются кутові, п'ятикутні, радіусні або такі, що вбудовуються в нішу. Переважно їх вибирають для нетипових планувань.

Шафа-купе – універсальний предмет меблів, добре гармонує з більшістю сучасних стилів інтер'єру. З матеріалів добре підходить пластик, скло, ламінований (матовий або глянцевий) ДСП і МДФ.

Якщо ж ви хочете вбудувати шафу в класичну обстановку кімнати, віддайте перевагу матеріалу темних відтінків з текстурою дерева. Дверцята можуть бути прикрашені різьбленням, скляними вставками, оздоблені шпоном. Вертикальні смуги і ніші візуально збільшують висоту стель і вписуються в більшість сучасних інтер'єрів.

Це ще один важливий параметр, так як від нього залежить наскільки гармонійно шафа-купе буде "перегукуватися" з кольором стін, відтінками інших меблів, оздобленням дверей. Колір корпусу-купе для спальні не повинен дратувати і занадто сильно кидатися в очі, адже тут ви відпочиваєте. А ось у вітальні цілком можна дати волю фантазії і перетворити предмет меблів в елемент декору.

Максимально нейтральними відтінками є:

  • світло коричневий;

  • білий;

  • бежевий;

  • пісочний;

  • молочний.

Вони поєднуються з більшістю кольорів, включаючи яскраві, і навіть чорний. Ви також не помилитеся, якщо виберете корпус в відтінках підлогового покриття.

Велику роль в тому, як шафа буде виглядати в інтер'єрі, і впливати на нього, грає вибір фасаду – його матеріал, відтінок, малюнок. Наприклад, бамбукові вставки виглядають сучасно, так як всі екологічні матеріали сьогодні знаходяться на піку своєї популярності. Але з точки зору практичності вони не дуже функціональні.

зеркальні фасади відбивають світло, візуально розширюючи кімнату, але при невдалому виборі освітлення можуть створювати заважаючі відблиски. Не варто встановлювати дзеркальну шафу-купе навпроти ліжка в спальні або обіднього столу у вітальні. А ось в гардеробній таке рішення буде доречним. Пам'ятайте, що дзеркальна поверхня буде забруднюватися швидше і очищатися складніше, ніж, наприклад, шпон або ламінований ДСП.

Прикраса дверей шафи-купе додає родзинку всій кімнаті і навіть здатне скорегувати інтер'єр:

Додавши невеликий малюнок за допомогою піскоструминної технології, ви розбавите обстановку, в якій дуже багато глянцю.

Фотодрук на дверях шафи-купе додасть родзинку. Для кімнати в сучасному стилі без особливих вишукувань можна вибрати яскраві і соковиті картини – квіти, тварин, пейзажі, абстракції, морський стиль. Для стриманих, мінімалістичних інтер'єрів підійде монохромне зображення. Якщо ви хочете зробити приміщення більш об'ємним і глибоким, віддайте перевагу принтам з прямокутними геометричними фігурами.

Сучасні технології дозволяють створити оригінальний фотодрук навіть з власних ескізів, і такого декору більше не буде ні у кого. Щоб вибрати ідеально відповідний малюнок, бажано попередньо створити об'ємну комп'ютерну візуалізацію всієї кімнати.

За матеріалами souzmebel.com.ua