Парацетамол та ібупрофен – одні з найпопулярніших та найбезпечніших знеболювальних та жарознижувальних препаратів. Лікарі не можуть однозначно відповісти, який з них кращий, все індивідуально.

Читайте також: Перші симптоми раку: лікар розповів, як вчасно врятувати своє життя

У дітей дозволені до застосування при високій температурі й болях обидва препарати – ібупрофен і парацетамол (торгових назв безліч), розповіли у "Клубі доказової медицини". 

Ефективність препаратів для дітей

Попри можливі побічні ефекти, які є у будь-якого препарату, вони обидва безпечні й, найголовніше, ефективні. Необхідно дотримуватися дозування, щоб препарат добре "спрацював": ібупрофен 10мг/кг, парацетамол 15 мг/кг.

Існують люди, на яких препарат не впливає, тобто цілком можливо, що на вашу дитину не діє парацетамол, але відмінно працює ібупрофен. І навпаки. Про це ви дізнаєтеся, на жаль, тільки на практиці.

Те, де і ким зроблений препарат, теж важливо. Ібупрофен має безліч досліджень, оглядів, метааналізів, присвячених саме цьому питанню – порівняння ефективності та безпеки.

Читайте також: Експерти назвали найнебезпечнішу дієту

Безпечність препаратів для дітей

Важка токсична дія обох препаратів зустрічається рідко. Метааналізи підтверджують, що безпека і переносність цих двох препаратів при застосуванні при болю і пропасниці у дітей однакова (розглядаємо короткочасний прийом, тобто до 7 днів).

У парацетамолу трохи краще показники безпеки відносно шлунково-кишкового тракту, нирок і дихальних шляхів. У ібупрофену є невелика перевага в ефективності зниження болю, дискомфорту і високої температури.

Якщо помічаєте, що малюкові стає гірше, або препарати не допомагають, або доводиться скорочувати інтервал між двома дозами, або просто переживаєте, що щось йде не так – зверніться до лікаря.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook