У 43-річного чоловіка, мешканця Локачинського району медики виявили правець.

Читайте також: У Луцьку та районі зафіксували страшне дитяче захворювання

Чоловіка госпіталізували в реанімаційне відділення 10 січня, на 10 день після отримання травми – обмороження ступні, що сприяло інфікуванню рани, повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ.

У хворого серед симптомів були – біль м’язів спини, нижніх кінцівок та шиї, утруднення вимови, підвищення температури тіла, судоми. Отримав протиправцевий людський імуноглобулін, симптоматичне лікування триває. Стан хворого важкий.

Згідно з наданою медичною документацією, хворий щеплений за віком, в дорослому віці отримав щеплення проти правцю у 16, 30 років, останнє щеплення отримав в 2013 році.

За 11 місяців 2019 року в Україні зареєстровано 15 випадків правця, з яких один летальний. Останній випадок у Волинській області зареєстрували у 2013 році (Ківерцівський район).

Читайте також: 3-річній дівчинці з Луцька терміново потрібна допомога для лікування страшної хвороби

Довідково:

Правець – це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин, не завдаючи їм шкоди.

У природі існує постійний колообіг збудника правцю. З випорожненнями тварин паличка виділяється у довкілля, яка у ґрунті перетворюється на спори і забруднює його. За сприятливих умов спори палички правцю можуть проростати, розмножуватися і накопичуватися. Ґрунт є постійним резервуаром збудника правцю.

Правець може виникнути після будь-яких травм, при яких пошкоджуються цілісність шкіри та слизових оболонок, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника.

Правцем можна інфікуватись: при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин; опіках та обмороженнях; внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини. У разі травмування рану необхідно добре промити мильним розчином та без зволікань звернутись за медичною допомогою.

Від людини до людини правець не передається.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook