Свято-Успенською Почаївською лаврою монахи Московського патріархату користуватимуться попри те, що напередодні Кабмін розпорядився повернути релігійний комплекс під юрисдикцію державного заповідника.

Читайте також: Що чекає на Почаївську лавру: пояснення уряду

Але все може змінитися після створення єдиної помісної української православної церкви, йдеться в сюжеті ТСН.

Валізи не пакуються, монахи не виїжджають, активісти не пікетують – після рішення уряду про повернення релігійного комплексу державі хід життя лаври звичний і спокійний, хоча ченці хвилюються. "Неподобство! Монахи це будували сотні років, а тут роблять музей якийсь. Ніде в цивілізованих країнах такого нема, щоби з монахів робити експонатів", – кажуть вони. Загалом у монастирі налічується зо дві сотні ченців, про свої подальші плани їхнє керівництво говорити не хоче. 

У монахів Московського патріархату є договір про користування лаврою. "У них на даний момент чинний, ніким не скасований, є договір про безоплатне право користування", – пояснив юрист Кременецько-Почаївського державного історично-архітектурного заповідника Ігор Деревінський. Але усе може змінитися після того, як з’явиться незалежна українська православна церква. Вона також може заявити про свої права користування Почаївською лаврою і держава, ймовірно, їй не відмовить. Тоді майном лаври можуть користуватися обидві релігійні організації одночасно. "Може передаватися майно не лише одній релігійній організації, а кільком, між якими укладається договір про безоплатне користування з кожною окремо", – пояснив юрист. 

Читайте також: Московський патріархат користуватиметься Почаївською лаврою попри заборону

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter