До свят лишилося зовсім мало, і більшість українців уже знають, де проведуть їх. Та раптом плани доведеться складати просто зараз, теж не проблема – вибір закордонних напрямків для поїздок хоч невеликий, та є. Укрінформ зібрав повну інформацію про умови в’їзду в популярні для відпочинку країни, до яких туроператори пропонують пакетні тури, дізналися, у скільки мінімум обійдеться поїздка на двох на доступні нам курорти та чи будуть цього року на травневі «гарячі» ціни.

Читайте також: Локдаун на Великдень і травневі свята: Ляшко зробив важливу заяву

ЧЕРЕЗ ПЛР-ТЕСТ І КОМЕНДАНТСЬКІ ГОДИНИ

Хоч вихідних багато – далеко з України на тиждень, та ще й спонтанно, не смикнешся. На щастя, багато турів пропонують країни, до яких летіти далеко не треба, а погода на травневі на їхніх курортах вже має бути лагідна і чудова для відпочинку. Головне, пам’ятати про пандемічні умови перетину кордону і перебування (відповідна інтерактивна карта – помічник подорожуючим – регулярно оновлюється на сайті МЗС), придбати туристичну страховку й струсити пилюку з валіз – і можна святкувати.

ТУРЕЧЧИНА. Наразі в’їзд до країни можливий за умови надання довідки про негативний результат PCR-тесту на COVID-19, зроблений не більш як за 72 години до перетину кордону. Це правило не поширюється на дітей віком до 6 років. Але з 15 березня 2021 року для в’їзду в Турецьку Республіку обов’язково просять заповнити електронну форму на сайті Міністерства охорони здоров’я Туреччини. Електронну форму необхідно заповнити за 72 години до прибуття в Туреччину. Заповнену форму необхідно буде роздрукувати або зберегти на смартфон чи інший девайс для пред’явлення представникові авіакомпанії перед посадкою на рейс. Без заповненої форми не пустять на рейс: на її основі автоматично генеруватиметься HES-код (персональний код для відстеження переміщення людей, які можуть бути інфіковані). Наразі у країні діють такі обмежувальні заходи: комендантська година у будні дні – з 7 вечора до 5 години ранку. У цей час заборонене і пересування між містами, окрім випадків нагальної необхідності. Кафе й ресторани можуть працювати тільки на доставку або продавати страви з собою.

Найдешевші тури до Туреччини на травневі, за даними ресурсів онлайн-бронювань турів (на кшталт misto.travel), коштують наразі від 288 євро за двох (готель тризірковий, 7 ночей, сніданки). «Трійка» за системою All Inclusive обійдеться для пари в 311 євро. У найпівденнішому місті – Анталії – температура повітря удень становитиме, за даними AccuWeather, +23-27°C, води у морі (зазвичай у цей період) – +20°C.

КІПР. З 1 квітня 2021 року Україну переведено до так званої «Червоної» зони (відповідно до офіційно затвердженої в країні COVID-класифікації держав світу, що змінюється щотижня). Умови в’їзду наразі такі: туристам (усім без винятку, дітям теж) слід зареєструватися на платформі CyprusFlightPass, отримати особову картку доступу до вильоту (CyprusFlightPass) і мати негативний результат ПЛР-тесту, зробленого в сертифікованій лабораторії на території України протягом 72 годин до вильоту (тест має бути англійською мовою, радимо його роздрукувати). По прильоту на Кіпр доведеться пройти повторний ПЛР-тест (вартість – 30 євро в аеропорту Ларнаки та 32 євро в аеропорту Пафосу). Результат тесту буде переданий мандрівнику через SMS орієнтовно протягом 3 годин, а до отримання результату громадянин повинен залишатися на самоізоляції – у готелі, вдома. Діти до 12 років звільняються від необхідності тестування. До 30 квітня триває поступовий вихід Кіпру з локдауну. Комендантська година – з 23:00 до 5:00, вихід з будинку – по смс двічі на добу (у суботу та неділю – тричі на добу).

Тиждень на Кіпрі (Айя-Напа) на свята коштуватиме парі дорослих мінімум 579 євро (2 зірки, без харчування).

Цього року синоптики обіцяють 24-27 градусів тепла на перший тиждень травня для південного узбережжя острова. Температура води у цей час зазвичай – +20,5°C.

ЄГИПЕТ. Всі туристи віком від 6 років, які перетинатимуть єгипетський державний кордон, зобов’язані мати при собі сертифікат з негативним результатом ПЛР-тесту, зробленого за 72 години до прибуття. Сертифікат англійською мовою має бути виданий офіційною лабораторією, зареєстрованою в Україні, та має містити печатку лабораторії, підпис лікаря та/або QR-код, що містить посилання на результат тесту на офіційному веб-сайті лабораторії. Якщо виникнуть сумніви щодо достовірності тесту, єгипетська сторона залишає за собою право на проведення повторного тесту по прильоту. Громадянам, які прибуватимуть до аеропортів курортних міст Хургада, Шарм ель-Шейх, Марса-Алам і Таба та не матимуть при собі такого сертифікату з негативним результатом ПЛР-тесту, дозволяють провести ПЛР-тест безпосередньо після прибуття в аеропорти. Вартість ПЛР-тесту – $30. В країні діє масковий режим у громадських місцях.

Найдешевший тур до єгипетської «трійки» в Шарм-ель-Шейху на 7 ночей сьогодні коштує 543 долари за двох (система олл-інклюзів).

У Єгипті (Хургада) на перший тиждень травня прогнозують спеку – 27-35 градусів тепла. Водичка у Червоному морі на початку травня вже сягає температури +24,9°C.

Читайте також: Ціни знизилися вдвічі: куди українці їдуть на відпочинок

ОАЕ. Подорожуючи до Дубаю, треба надати під час реєстрації на рейс в аеропорту відправлення поліс міжнародного медичного страхування, який підтверджує покриття витрат, пов’язаних з лікуванням COVID-19 та перебуванням в умовах ізоляції на території ОАЕ. Також попросять роздрукований сертифікат англійською, який підтверджує негативні результати ПЛР-тесту на COVID-19 (має бути виданий не більше ніж за 72 години до прибуття в ОАЕ. Не вимагається з дітей віком до 12 років та пасажирів, які мають середню або важку форми інвалідності). Після прибуття до Дубаю необхідно буде пройти ще один тест на COVID-19, який робиться безпосередньо в аеропорту, а також завантажити додаток «COVID-19 DXB» і зареєструватися у ньому для можливого спілкування у подальшому з органами охорони здоров’я ОАЕ. Результат цього тесту надійде у вигляді смс-повідомлення протягом 24 годин. До моменту отримання результату тесту необхідно перебувати в умовах самоізоляції в готелі. Якщо результат виявиться позитивним, турист із родичами чи своєю компанією друзів будуть ізольовані на 10 днів у спеціально визначених еміратською стороною установах за власний рахунок. Якщо прибуття планується в Абу-Дабі, туристів чекатиме 10-денний карантин. В країні діє масковий режим, заборонено проведення вечірок, робота нічних клубів.

На травневі можна придбати тур до Дубаю на двох до чотиризіркового готелю в ОАЕ мінімум за 720 доларів (7 ночей, без харчування).

У цьому еміраті вже досить спекотно: на травневі обіцяють +34-37°C, а воду в Перській затоці – від +28,9°C.

ГРУЗІЯ. На прикордонному пункті пропуску Грузії необхідно надати сертифікат ПЛР-тестування, проведеного не більш ніж за 72 години до поїздки. На 3-й день перебування обов’язково пройти ПЛР-тестування за свій рахунок, а перед перетином державного кордону необхідно заповнити спеціальну анкету, вказавши історію поїздок за останні 14 днів, контактні дані (адреса, номер телефону, адреса електронної пошти тощо). По всій країні обмежено переміщення людей з 21:00 до 05:00 як пішки, так і на транспорті, а також знаходження в громадських місцях. Ресторани та кафе відновили свою роботу (крім вихідних), а з 1 квітня відкрилися дитячі розважальні центри та кінотеатри.

Ціни на тури до Грузії (Батумі) наразі стартують від $539 (7 ночей, 2 дорослих, без харчування).

Нинішнього року на цьому південному курорті ще буде досить свіженько, але приємно для прогулянок: до +18-20°C. Купатися поки зарано – у морі до +17°C, краще відвідати дендропарк та інші визначні місця поряд.

ЧОРНОГОРІЯ. Днями країна оголосила про скасування всіх обмежувальних заходів на відвідування країни в цьому туристичному сезоні для громадян України. З якої дати – поки невідомо, а досі для в‘їзду в Чорногорію з України просили негативний результат ПЛР-тесту, зробленого за 72 години до в’їзду в Чорногорію, тест на антитіла (класу IgG), зроблений за 30 днів до в’їзду в Чорногорію, або підтвердження вакцинації другою дозою вакцини щонайменше за 7 днів до в’їзду. З 17 квітня на більшості території Чорногорії пом’якшені обмежувальні заходи. Дія комендантської години скорочена, вона починається з 00:00 замість 22:00, і діє до 05:00. Продовжено роботу закладів харчування, вони відкриті з 07:00 до 23:00 (замість 21:00). Дозволено приймати відвідувачів у приміщенні. Торговельні центри та ринки працюють з 07:00 до 22:00. Дозволена робота невеличких магазинів і кіосків. Відчинені спортивні зали і фітнес-центри.

Найдешевший тур на тиждень – «двійка», без харчування, у Будві на травневі свята – коштує для двох дорослих 606 євро.

Температура повітря у Чорногорії на перший тиждень травня очікується від 18 до 22 градусів тепла, водичка на Будванській Рів’єрі прогріється до +19,3°C.

ХОРВАТІЯ. До 30 квітня у туриста попросять документ, який підтверджує негативний результат ПЛР-тесту, зробленого за 48 годин до моменту перетину хорватського кордону. Також можна підтвердити негативний результат швидкого тесту на антиген SARS-CoV-2, який визначають спільно країни Європейського Союзу, зроблений за 48 годин (при перебуванні в Хорватії більше 10 днів тест необхідно повторити до 10-го дня від дати видачі попереднього тесту). Або пропонують надати документ, який підтверджує вакцинацію від COVID-19 (щеплення другою дозою вакцини – не пізніше ніж за 14 днів до в’їзду) чи підтвердження від лікаря, що турист хворів на COVID-19. Інакше в’їхати дозволять за умови проходження 10-денної самоізоляції або здачі тестів на території Хорватії за свій кошт та за негативного результату – виходу із самоізоляції. Діти до 7 років звільняються від тестування, якщо батьки надали один із вищезгаданих документів. В Хорватії обов’язково носити маски на відкритому просторі, якщо не можливо дотримуватися дистанції щонайменше у півтора метра. Заборонене проведення усіх публічних заходів за участю більше 25 осіб з обмеженням часу зібрання до 22:00, а приватні зібрання дозволені до 10 осіб. Громадський транспорт може бути заповнений на 40% з дотриманням дистанції.

Пакетних турів з України до Хорватії поки не пропонують, але автобусні екскурсійні тури є – коштують від 120€ (за людину, 4 дні з виїздом зі Львова).

Погода очікується чудова для екскурсій – +18-22 градуси. Вода в Адріатичному морі в районі Дубровника буде до +18,9°C.

АЛБАНІЯ. Дозволено вільно подорожувати без необхідності пред’являти негативні ПЛР-тести/карантину. Перевірка стану здоров’я проводиться вибірково в пунктах перетину кордону. Тут діє обмеження в пересуванні осіб у комендантські години з 22:00 до 6:00 без спеціального дозволу. Бари, ресторани, фаст-фуд закриті з 22:00 до 6:00, але працюють служби доставки.

Відпочити тиждень у травні в Дурресі можна мінімум за 435 євро (тур на двох, 7 ночей, гестхауз). Тут буде вже зовсім по-літньому – +22-26°C, а водичка в морі поблизу найпівденнішого курорту Саранди – в середньому +19,2°C на початку травня.

ЧИ РОЗРАХОВУВАТИ НА ГАРЯЧІ ТУРИ?Катерина Артюх / Фото: пресслужба

На травневі свята Join UP! зазвичай фіксує зростання попиту на закордонні поїздки на 25-30%, і 2021 рік – не виняток, розповідає Катерина Артюх, керівник відділу розвитку напрямків туроператора Join UP! Найпопулярніші в цьому сезоні морські напрямки – курорти Єгипту Шарм-ель-Шейх, Хургада і Марса-Алам, анталійське й егейське узбережжя Туреччини, ОАЕ. Ті, кому цікаві насичені історична, екскурсійна та гастрономічна програми, обирають тури в Грузію й Вірменію. «Кіпр, Чорногорія, а також Албанія відкриті вже і активно приймаємо заявки на бронювання за цими напрямками на травневі свята, – говорить експертка. – Щодо гарячих турів за всіма згаданими напрямками – цілком ймовірно, що ближче до дат вильоту вони з’являться у системі бронювання». Ймовірно, такі тури можна буде придбати до Єгипту та Туреччини, проте масово розраховувати на них не варто: обрати курорт, готель, зручні дати вильоту та повернення й спланувати тестування краще заздалегідь, радить Артюх.

Читайте також: Навесні безкоштовно: в курортній країні продовжили «бонуси» для туристівОлена Гейченко

Точно не варто робити на гарячі тури ставку, вважає Олена Гейченко, керівник відділу маркетингу Rozetka Travel. «Напрямків для відпочинку за кордоном одиниці. Думаю, чим ближче до дат вильоту, тим буде дорожче, тому що місць у літаках вже не багато, популярні готелі взагалі викуповуються раніше, – говорить вона. – В Туреччині, наприклад, вибір готелів великий, але деякі з них перенесли відкриття на середину травня».Владимир Царук

І все ж місце в літаках до останнього моменту знайти можна буде, впевнений заступник голови Комітету з туризму Торгово-промислової палати України Володимир Царук. «По Туреччині чартерів вистачає, вони поки не закриваються і гарячі пропозиції цілком можуть бути, – пояснює він. – З рейсами в Єгипет ситуація інша – кількість чартерів у цьому напрямку оптимальна і гарячі тури якщо й будуть, то хіба що відмовні (коли хтось на ковід захворіє раптом). Масово на травневі нічого «горіти» не буде». Бо напрямків для вильоту поки не так багато, а екзотичні закриваються набагато раніше дати вильоту, каже експерт. «Хіба що будуть вільні місця в літаках до Туреччини і якісь готелі забажають дозаповнитися, таке теж може бути», – міркує він.

 А от в Україні картина геть інша: пакетні тури (а їх небагато) продаються добре, а у вільному доступі варіантів житла дуже багато і досить дешевого. «Ситуація дуже відрізняється з позаминулими роками (минулий до уваги не беремо) – Львівщина, Закарпаття роблять усе, щоб люди поїхали, знижують ціни, – розповідає Царук. – На заваді туризму проблема психологічна – люди побоюються на далекі відстані їхати, хоч заклади розміщення й приваблюють знижками». Виходить, якщо хтось планував ще «встрибнути в останній вагон», то орієнтуватися краще на українські курорти. Масового розпродажу турів за кордон не очікується, а от вітчизняні готельєри чекатимуть нас із нетерпінням.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook