Хворих на коронавірус волинян будуть приймати у лікарні, яка знаходиться за кілька кілометрів від Луцька. Мова йде про Другий корпус Волинської обласної клінічної лікарні, який знаходиться у селі Тарасове. На цю пору там активно тривають роботи з облаштування палат. Наразі вже оновили систему подачі кисню і встановлюють 25 апаратів штучної вентиляції легень. З дня на день до лікарні прибуде і новий сучасний томограф. Окрім того медзаклад вже отримав від благодійників медикамети, засоби захисту і тести на коронавірус.

Читайте також: Коронавірус на Волині: хто другий захворів на COVID-19

Попередньо всіх пацієнтів з цього корпусу виписали або ж перевели у головний корпус Волинської обласної клінічної лікарні, що знаходиться у Луцьку. Нині тут жодного хворого. Всі шість поверхів відвели для пацієнтів хворих на коронавірус. Загалом тут розгорнуть 150 ліжкомісць. На шостому поверсі буде реанімація – де вже встановлюють апарати штучної вентиляції легень. Загалом зі слів медичного директора Миколи Юрка таких апаратів у лікарні буде – 25. Вони вже є – залишилося лише встановити. Що не менш важливо напередодні тут провели і нову проводку для подачі кисню.

Попередньо в реанімаційній палаті розміщуватимуть по чотири пацієнта з важкими і дуже важкими випадками захворювання на коронавірус. За санітарними нормами між ліжками має бути відстань в один метр. Якщо ж  таку відстань забезпечити не буде можливим, то зі слів медичного директора у палаті розміщуватимуть по три хворих.

У лікарні на шостому поверсі працюватиме і операційна для того щоб у разі необхідності надавати допомогу якщо у хворих на коронавірус будуть ускладнення не пов'язані з вірусом. Наприклад потрібно буде вирізати апендицит чи зробити інші оперативні втручання. Медичний директор закладу Микола Юрко зазначив, що пацієнти з різними ступенями захворювання будуть знаходитися на різних поверхах. На шостому поверсі будуть перебувати ті пацієнти, які потребують реанімації і штучної вентиляції легень. На 2, 3 , 4 і 5 поверхах будуть лікувати з легшими формами захворювання.

Ті хто не потребуватиме реанімації будуть розміщувати в палатах, які ще донедавна були гінекологічним відділенняям. А нині – так звані інфекційні бокси. Палати двомісні. Між ліжками один метр відстані. У кожній палаті є окремий балкон і санвузол. Пацієнтам буде заборонено виходити на коридор. Лише можна на балкон.  Їжу приноситимуть до палати. Дерев'яні ліжка у палатах мінятимуть на залізні. Оскільки дерев'яні погано піддаються дезінфекції.

Отож, для хворих на коронавірус тут у другому корпусі Волинської обласної клінічної лікарні у селі Тарасове – виділили 2,3,4,5 і 6 поверхи. Перший поверх – це буде так звана чиста зона. Тут будуть знаходитимуться медики. Які зможуть там таки переодягнутися, відпочити, поїсти.

Читайте також: Кількість хворих на коронавірус в Україні перевалила за 200

До слова, медики працюватимуть добу через три. З цієї доби коли працює медик він 12 годин буде у захисному костюмі, коли контактуватиме напряму з хворими. Для лікування інфікованих залучатимуть не лише епідеміологів, а й спеціалістів інших профілів. Адже невідомо, які ускладнення можуть виникнути у пацієнтів з коронавірусом.

Більша половина з того, що нині робиться в лікарні зі слів медичного директора – це допомога різних благодійних фондів. Зокрема 25 березня лікарня отримала допомогу від благодійників: засоби захисту для лікарів, медикаменти і експрес тести. На скільки цього вистачить – лікарі поки не знають… все залежить від напливу пацієнтів…

Медикаменти, які лікарням надали благодійники, зберігають у спеціальній кімнаті. З закритим вікном і відповідним температурним режимом. Медичний директор закладу зазначає, що це лише початок. Адже окрім всього вищезазначеного у лікарні буде посилена лабораторія і незабаром сюди привезуть сучасний новий томограф для діагностики ураження легень.

Медичний директор Микола Юрко зазначив, що повністю роботи з облаштування лікарні будуть завершені тоді коли – встановлять комп'ютери. Це займе кілька днів. Однак зазначає, що і без комп'ютерів вони можуть почати надавати допомогу хворим на коронавірус. Загалом тут зможуть прийняти 150 пацієнтів, однак за потреби кількість ліжкомість зможуть збільшити ще на стільки ж.

Детальніше дивіться у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook