За 2017 рік, коли в Україні діяла скандальна формула на вугілля "Роттердам+", компанія ДТЕК мільярдера Ріната Ахметовазбільшила на чверть показник EBITDA у порівнянні з минулим роком.

Читайте також: "Радикальною партією" керує кадр Ахметова, який підписував меморандум з бойовиками

У скороченому неаудитованому фінансовому звіту компанії, який оприлюднила інвесткомпанія "Конкорд капітал", вказано, що річний EBITDA (операційний прибуток до сплати процентів, податків та амортизації) всієї групи становить 23 млрд грн, тоді як 2016 року він становив 17,8 млрд грн. У доларовому еквіваленті зростання показника склало 24% до 865 млн доларів. Про це пише ТСН з посиланням на "Наші гроші".

Чистий дохід "ДТЕК Енергії" за рік також зріс – на 10%, до 141 млрд грн.

Читайте також: Стало відомо, скільки часу українці зможуть прожити за гроші Ахметова

ДТЕК зберіг кількість "грошових коштів та їхніх еквівалентів" на значному рівні. Станом на кінець 2017-го їх було 5,61 млрд грн. Це менше від кінця 2016 року, коли готівки було 7,55 млрд грн, однак значно більше від 2015-го, коли компанія показала лише 0,71 млрд грн грошових коштів.

Фінансові показники ДТЕК

Різке зростання фінансових показників ДТЕКу почалось у другому півріччі 2016 року, коли в Україні значно зросли тарифи на електроенергію ТЕС, яка в Україні на три чверті виробляється саме групою Ахметова.

Так, у 2016 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ввела в дію так звану формулу "Роттердам+" для розрахунку тарифу на електроенергію, вироблену ТЕС. Формула передбачає, що у тариф закладається вартість вугілля в нідерландському порту Роттердам, до якої додається ціна доставки палива до України.

Читайте також: Завдяки людині Порошенка, Ахметов "наварить" понад півмільярда гривень на продажі 4G зв'язку

В той же час подорожчали і єврооблігації ДТЕК, які скуповувала компанія ICU. Співвласник цієї фірми Макар Пасенюк є фінансовим радником президента Петра Порошенка. Голова НКРЕКП Дмитро Вовкперед призначенням також працював у компанії ICU та "Рошені" Петра Порошенка. Співвласником ICU також був Володимир Демчишин, який був міністром енергетики та вугільної промисловості в період розробки "Роттердаму+" у 2015-2016 роках. Ще однією співвласницею ICU була нинішня голова Нацбанку Валерія Гонтарева, яку не можуть звільнити за її заявою ще з торішньої весни.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter