У середу, 15 травня, президент України підписав скандальний мовний закон. Пряма трансляція події опублікована на сторінці Порошенко в Facebook. Підписання закону пройшло в присутності спікера Верховної Ради Андрія Парубія.

Читайте також: Філарет про брехню Порошенка: "Довіряв Порошенку та Епіфанію, а вони обманули мене"

Як повідомлялося, 25 квітня Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект про мову. "За" проголосували 278 нардепів від БПП, Народного фронту, Радикалів Ляшка, Самопомочі і БЮТ. Поправки до документа парламентарії розглядали на пленарних засіданнях майже два місяці – з 28 лютого.

До речі, в Окружний адмінсуд міста Києва надійшов позов з вимогою заборонити спікеру Верховної Ради Андрію Парубію підписувати мовний закон. Однак, суд відмовив у задоволенні цього позову. Підписати документ до травневих свят Парубій не зміг через 4 проекти постанов про скасування закону.

Однак 14 травня в Раді не дали пройти постановами про скасування закону про "тотальну українізацію". Спікер парламенту Андрій Парубій під час пленарного засідання підписав мовний закон.

Читайте також: Зеленський назвав Парубія дрібним шахраєм і закликав запам'ятати прізвища нардепів

Які норми містить новий мовний закон і чому його називають документом про "тотальну українізацію":

- Українську мову пропонують зробити обов'язковою в дошкільних, шкільних, позашкільних і вищих навчальних закладах. Закон не забороняє прямим чином використання російської мови в сфері освіти, але російська не входить ні в перелік офіційних мов ЄС, ні в мови корінних народів, яким даються різні послаблення.

- Всі культурно-масові заходи також хочуть зобов'язати проводити виключно державною мовою. Театральні вистави на інших мовах повинні супроводжуватися субтитрами українською мовою.

- Українська мова також позиціонується як головна мова друкарства і видавничої діяльності та кіноіндустрії.

- Українська мова стає обов'язковою для всіх ЗМІ. Наприклад, для друкованих видань можливий вихід на інших мовах, якщо половина накладу видається українською мовою.

- У сфері обслуговування (магазини, ресторани, салони краси, перукарні, автомийки та інше) для персоналу також є обов'язковим використання української мови.

- Обов'язкове використання української мови в медичній сфері. Однак допускається обслуговування осіб, які звертаються за медичною допомогою, іншими мовами, але в разі угоди обох сторін.

- Створюється такий орган, як Уповноважений із захисту державної мови, який буде контролювати дотримання мовної політики, і Національна комісія зі стандартів української мови, яка буде визначати необхідний рівень володіння нею для заняття певних постів і посад, а також отримання громадянства.

При цьому з тексту документа зникла норма про обов'язкове володіння українською мовою для депутатів Верховної Ради.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook