Ліжко – це місце відпочинку і все в ньому повинно сприяти комфортному і здоровому сну. Це стосується і постільної білизни. Багато людей з незрозумілих причин вибирають наволочки і простирадла, орієнтуючись в першу чергу на забарвлення, забуваючи про більш важливі показники якості. В результаті новий комплект вже через 2-3 місяці починає тьмяніти, протиратися і стає непридатним для подальшого використання.

Щоб купити комплект постільної білизни в Україні і не пошкодувати про своє придбання, починати вибір відповідного варіанту потрібно з вивчення каталогів, а також інформації на упаковці і загального огляду матеріалу. Про погану якість свідчить просвіт між нитками, який можна побачити неозброєним поглядом. Врахуйте, що щільність матеріалу визначає міцність і термін служби білизни.

При можливості тканину можна понюхати. Гарна білизна буде пахнути виключно текстилем. Якщо ви відчули запах фарби або хімії, відмовтеся від покупки такого товару. Він може виявитися нешкідливим, але може привести до появи висипів на шкірі, алергії і свербіння.

Щоб зрозуміти, наскільки стійкою буде фарба на білизну і чи не змиється вона через 2-3 прання, потрібно подивитися, яка максимальна температура для прання вказана на упаковці. Якщо 60° і більше, виробник використовував якісний барвник. Ще один показник якості – контраст в забарвленні зовнішньої і внутрішньої сторони наволочок.

Ще один критерій якості – подвійний шов, що приховує крой полотна. Щоб перевірити його, потрібно оглянути підодіяльник з вивороту. Оброблений край подвійним швом свідчать про якісне пошиття, необроблений край і один шов означають, що пошив неякісний. Нитки, якими зроблений шов, повинні бути міцними і відповідати кольору полотна.

Перш ніж купувати комплект, потрібно дізнатися, що входить в нього (стандартний набір містить простирадло, підодіяльник і дві наволочки), і підібрати відповідний розмір. Зазвичай ця інформація вказана в каталозі або на упаковці. Якщо її немає, не соромтеся уточнити це у продавця.

Яку тканину вибрати?

Від тканини, з якої пошито постільна білизна, залежить і його щільність, і якість, і навіть відчуття людини під час сну. Тому вибору матеріалу потрібно приділити особливу увагу. Різних тканин існує так багато, що покупець не завжди може самостійно зорієнтуватися в їх асортименті. Щоб з вами цього не сталося, ознайомтеся з особливостями найпоширеніших матеріалів:

  • бавовна – натуральний матеріал, приємний до тіла і дарує комфорт в будь-який час року. Він володіє високою гігроскопічністю, довговічний і доступний за ціною;

  • бязь – підвид бавовни, але з меншою щільністю. Її можна розпізнати по помітним ущільненням окремих ниток в полотні. Менш приємна на дотик, але більш бюджетна тканина;

  • сатин – щільний матеріал з скручених бавовняних і змішаних волокон. Відомий завдяки своїй зносостійкості. Дуже м'який і приємний до тіла. На дотик нагадує шовк, але коштує на порядок дешевше нього;

  • жаккард –- для полотна характерне складне переплетення ниток. Цей матеріал досить щільний і зносостійкий, але коштує дорожче сатину;

  • перкаль – дуже щільна тканина. Постільна білизна з цього матеріалу ідеальна для подушок і ковдр з пір'яним і пуховою наповнювачем, бо не пропустить жодну його частину;

  • ранфорс – щільна тканина з діагональним плетінням з бавовняних ниток. За рахунок цієї особливості полотно виходить гладким і на нього можна наносити малюнки з тонкими лініями і візерунками. Недолік – схильність до усадки після декількох прань в машинці – теж обумовлений плетінням.

Можна далі розмірковувати про матеріали, але найчастіше для повсякденного використання вибирають перераховані тканини. Якщо ж вам потрібен більш вишуканий варіант, придбайте комплект постільної білизни з шовку. Але врахуйте, така покупка коштує досить дорого.

Джерело – маркетплейс Zakupka.com