Українські COVID-сертифікати, з міжнародною версією яких можна буде подорожувати, наразі ще не почали діяти, оскільки триває процес визнання цього документа Євросоюзом. Щойно закінчиться етап перевірки, підпишуть відповідні угоди, українські «ковідні сертифікати» можна буде використовувати.

Читайте також: Євросоюз відкрив кордони для українців: куди можна полетіти просто зараз

Про це ТСН.ua розповіли у пресслужбі Мінцифри.

«Зараз ЄС надіслали нам чеклист, за яким маємо самостійно пройти перевірку на відповідність наших сертифікатів їхнім вимогам. Після цього від уряду України ми направимо офіційний лист Єврокомісії про те, що ми готові до другого етапу. До оцінки спеціалістами Єврокомісії нашої системи, що ми повністю відповідаємо сертифікаціям ЄС», – пояснили у пресслужбі.

У Мінцифри додали, що після цього буде етап, коли країни-члени ЄС та Україна мають визнати сертифікати. Мінцифра разом із партнерами вже провели низку зустрічей із Єврокомісією, де вони підтвердили швидкий рух країни. Також, за словами представниці Мінцифри, окрім визнання з Єврокомісією, МЗС веде активну роботу та перемовини з країнами, які не входять до ЄС.

«Ми постійно стежимо за інформацією впровадження COVID-сертифікатів у ЄС та світі. Це вперше у такі короткі терміни країни повинні напрацювати універсальні системи обміну інформацією, домовитись про взаємодію, протестувати інновації... COVID-сертифікати – це прискорення у сотні разів», – кажуть у пресслужбі.

Читайте також: Повідоми, які країни визнають українські сертифікати про вакцинацію

Окремо нам пояснили, що пробне тестування сертифікату (бета-тест), яке стало доступним 1 липня для щеплених двома дозами в Україні, запустили для обмеженої кількості, щоб таким чином, перевірити, як усе працює.

«Це допоможе команді Мінцифри покращити послугу перед її запуском для всіх українців. Зараз понад 10 тисяч українців вже тестують сертифікати, ми активно отримуємо фідбек від користувачів, оптимізуємо систему, працюємо над якісним відображенням даних з реєстра e-Health», – підсумували у пресслужбі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook