У Луцькому геріатричному пансіонаті – спалах коронавірусної інфекції, станом на 20 листопада зафіксували 50 випадків захворювання.

Читайте також: На Волині у відділенні міської лікарні зафіксували спалах коронавірусу

У зв’язку із цим з 2 листопада будинок престарілих – на карантині, а працівники установи по 14 днів живуть разом із підопічними. Загалом, за весь час пандемії від COVID-19 померло чотири мешканці будинку для літніх людей, про це повідомила директорка Луцького геріатричного пансіонату Алла Гнатюк, пише ІА Волинські новини.

Зі слів керівниці закладу, станом на сьогодні, 27 листопада, у пансіонаті COVID-19 підтвердили у 18 людей.

Водночас, вона розповіла, що, згідно із результатами тестування ПЛР, коронавірусну інфекцію підтвердили у одного працівника установи. На стаціонарному лікуванні знаходяться двоє людей – у Волинській обласній інфекційній та Луцькій районній лікарнях.

"Решта підопічних пансіонату, у яких підтвердили коронавірусну інфекцію мають її легку форму. Тобто при позитивному результаті тестування ПЛР ні температури, ні кашлю, ні інших респіраторних проявів хвороби у них немає. Саме тому такі пацієнти у нас отримують медичну допомогу безпосередньо на місці", – зазначила Алла Вікторівна.

Керівниця установи наголосила, що, загалом у Луцькому геріатричному пансіонаті ситуація стабільна.

"З 2 листопада цього року у нас запроваджений вахтовий метод чергування працівників, згідно із яким останні 14 днів поспіль проживають разом з мешканцями пансіонату, та обслуговують їх позмінно – день через день, утім не покидаючи стін закладу. Після цього вони йдуть додому на 14 днів самоізоляції, і на наступні два тижні на вахту заступають інші працівники, перед тим обов’язково здавши тест ПЛР", – каже директорка.

З її слів, нині у будинку людей похилого віку функціонує окреме інфекційне відділення, у якому перебувають люди з підозрою на COVID-19, або ж з підтвердженим результатом тесту ПЛР.

Працівники пансіонату обслуговують таких підопічних у захисних костюмах.

Мешканці, які не мають діагнозу COVID-19, проживають у власних кімнатах, але доступ до приміщень спільного використання у них обмежений. Окрім санвузла, вони нікуди не виходять. Для того, аби зупинити цей ланцюжок, фактично не контактують і між собою.

Як пояснила Алла Гнатюк, у порівнянні з періодом з 6 по 16 листопада, станом на сьогодні, рівень захворюваності у пансіонаті спадає.

Читайте також: У сільській раді неподалік Луцька – спалах COVID-19

З початку спалаху у закладі COVID-19 виявили у 28 мешканців та 11 працівників.

Перший випадок захворювання на COVID-19 у геріатричному пансіонаті був виявлений 28 жовтня. "Спочатку була підозра, потім ми його направили на госпіталізацію, і 2 листопада повністю пішли на самоізоляцію. З діагнозом COVID-19 у нас померло чотири особи – двоє жінок та двоє чоловіків. Троє мешканців померли у лікарні і один і пансіонаті. У нього був коронавірус без симптомів. 18 листопада цей чоловік помер, а 19-го прийшов його позитивний результат ПЛР. Лише у одного із померлих була підвищена температура – 38 – 38,5. У решти температурний показник тримався у межах 37-37,1, але, маючи свій пульсоксиметр, ми виміряли сатурацію легень, і виявили, що її показники низькі, хоч і скарг від хворих не було жодних. Тоді ми викликали швидку для госпіталізації, іїх забирали у стаціонар. Вікова категорія померлих від COVID-19 – 85, 87, 90 та 91 рік. Усі вони мали дуже тяжкі супутні захворювання", – каже жінка.

Зі слів посадовиці, на сьогоднішній день Луцький геріатричний пансіонат повністю усім необхідним забезпечений.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook