Президент України Володимир Зеленський виголосив першу промову до українського народу з трибуни Верховної Ради під час інавгурації.

Читайте також: "У Вас є два місяці", – Зеленський віддав перші доручення у Раді

На церемонії інавгурації Зеленського присутні численні іноземні президенти, гості і дипломати, попередні президенти України, народні депутати та відомі українці.

Володимир Зеленський заявив, що це "наша спільна перемога і наш спільний шанс". Президент України додав, що народ несе спільну відповідальність за країну.

"І щойно не тільки я приймав присягу, кожен з нас поклав руку на Конституцію і присягнув на вірність України", – наголосив президент.

Володимир Зеленський сказав, що Європа починається з кожного і "вона не десь там, а тут". Президент назвав ЄС спільною мрією українського народу. Окрім того, президент закликав посадовців не вішати у своїх кабінетах його портрети, бо "президент – це не ікона, не ідол і не портрет".

Новообраний президент звернувся також до українців у світі.

"Ви повинні їхати в Україну не в гості, а додому. Ми чекаємо на вас, сувенірів не потрібно, привезіть свої знання і ментальні цінності", – наголосив Володимир Зеленський. Він додав, що заробітчани нам дуже потрібні і закликав їх повертатися додому.

Володимир Зеленський назвав національною ідею розпочати нову епоху – "об'єднавшись, зробити неможливе".

"Кожен з нас загинув на Донбасі. Кожного дня ми втрачаємо кожного з нас", – додав президент.

Під час своєї промови Володимир Зеленський заявив, що головне завдання України – припинення війни на Донбасі.

"Задля того, щоб наші герої не гинули, я готовий на все. Не ми почали цю війну, але нам її закінчувати", – заявив президент.

Читайте також: "Уряд не вирішує наших проблем. Уряд є нашою проблемою", − Зеленський звільняє Грицака, Луценка і Полторока та закликав членів Кабміну піти у відставку

Зеленський сказав, що ми втратили не тільки території, а й людей, тож "нам потрібно їх повернути". Під час звернення до мешканців окупованого Донбасу та анексованого Криму президент розмовляв російською мовою. 

Окрім того, під час промови Володимир Зеленський заявив про звільнення з посад міністра оборони України, генпрокурора і глави СБУ. Президент також планує розпустити Верховну Раду України восьмого скликання. Він поставив перед нардепами завдання на 2 наступні місяці. Так, він закликав їх прийняти закони про депутатську недоторканість, про вибори і про незаконне збагачення.

Зеленський додав, що впродовж свого життя він намагався зробити все, щоб українці посміхалися.

"Наступні 5 років, я зроблю все, українці, щоб ви не плакали", – завершив президент Зеленський.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook