Жителі військового містечка №25 міста Ковеля протягом десятків років були зареєстровані у місті, а на сьогодні вони не розуміють, за якою адресою проживають. Адже саме ця територія уже відноситься до Дубівської ОТГ, тож зареєструватися вони повинні саме там. Повідомляє Волинська облрада.

Читайте також: Луцька міськрада зробила фінішний крок у приєднанні Прилуцької громади до міста

"Ми не розуміємо, за якою адресою живемо зараз. Все життя наш будинок мав адресу м. Ковель, вул. Кутузова, 12. потім вулицю перейменували на Грищенка (в ході декомунізації),  а зараз нас змушують реєструватися в Дубівській сільській раді. Ми не хочемо жити в селі. Ми живемо у Ковелі", - з таких реплік  групи мешканців з Ковельщини почалася робоча нарада за участю керівництва обласної ради та ОДА, що переросла в активну дискусію.

Ковельчани, які приїхали шукати правди в Луцьку, проживають у військовому містечку поблизу Ковеля в 56-квартирному будинку, який на балансі КЕВ м. Володимир-Волинський.

У 2011 році після клопотання Дубівської сільської ради обласна рада прийняла рішення Про встановлення (зміну) меж населених пунктів, одним із пунктів якого було передбачено затвердити проєкт землеустрою щодо встановлення (зміни) меж населених пунктів: сіл Дубове, Вербка, Бахів Дубівської сільської ради Ковельського району. В результаті території сіл збільшилися. Як виявилося, земля на якій збудований багатоквартирний будинок для військових з Ковеля і наближені території, юридично стали землями с. Дубове. Відомо, що сьогодні це село є центром ОТГ. Формально мешканці військового містечка повинні отримувати всі адміністративні послуги в ОТГ та бути зареєстрованими там. Однак, ініціативна група від мешканців військового містечка, яка приїхала до Луцька, стверджує, що люди не мають бажання міняти прописку і мають низку непорозумінь з головою Дубівської ОТГ Романом Троцюком.

Читайте також: У Луцьку перейменують декілька вулиць

Мешканців підтримує Ковельський міський голова Олег Кіндер. Він каже, що на територї, що відійшла до сільської ради, не лише житло військових, а й міські інфрастуруктурні об'єкти. Місто не одноразово зверталося до ОТГ про передачу цієї території Ковелю, але отримало категоричне: "Ні!" від депутатського корпусу ОТГ.

Лідер Дубівської громади Роман Троцюк пояснює логіку своїх депутатів: ОТГ не хоче втрачати території і має амбітні плани щодо свого розвитку. Між тим, мешканці військового містечка запевняють, що цей розвиток не стосується їхньої території. Вони нарікають на проблеми з транспортним сполученням, невідремонтовану дорогу і звинувачують керівництво ОТГ в маніпуліціях. Крім того, люди   запевняють, що користуються міськими комунікаціями та ресурсами. Пан Троцюк, в свою чергу, звинувачує мешканців у консервативних підходах до вирішення питань, зокрема, в інертності щодо створення ОСББ і небажанні до пошуку компромісу.

Заслухавши всі сторони цього конфлікту, голова ОДА Олександр Киричук поставив завдання керівникам міста Ковеля та Дубівської ОТГ знайти спільне компромісне рішення, яке би влаштовувало людей. Одним із варіантів вирішення проблеми є передача частини землі, яка є причиною непорозумінь з Дубівської ОТГ до міста Ковеля, врахувавши це у генеральних планах обох територій.   Голова ОДА закликав лідерів місцевого самоврядування врегулювати питання упродовж двох тижнів. Разом з тим, посадовці ОДА рекомендують мешканцям військового містечка хоча би тимчасово зареструватися в с. Дубове. Без цієї процедури вони не зможуть отримати державних субсидій, а напередодні початку опалювального сезону ця тема є досить актуальною. 

Голова обласної ради Ірина Вахович вважає, що питання зникло би саме по собі, якби в області у свій час був би більш прагматичний підхід при формуванні Перспективного плану розвитку територій і Дубівська сільська рада була би в складі Ковельської ОТГ. "Ковель - це місто обласного значення. Воно мало би об'єднати в одну громаду наближені села. Тоді можна було би говорити про більш ефективний розвиток", - коментує Ірина Вахович.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook